Prima parte a acestui an este caracterizata de consultantii din piata imobiliara ca fiind cea mai neagra perioada din istoria locala, cu zero tranzactii, zero investitii noi si zero companii noi intrate pe piata.

Semestrul I: zero tranzactii, zero investitii noi, zero intrari pe piataAbia in a doua parte a anului, cei mai optimisti se asteapta la o aparitie a fondurilor de investitii care speculeaza oportunitatea unor tranzactii cu profitabilitate maxima."

Prima parte a anului nu a atras nicio investitie noua si nu s-au inregistrat intrari de companii pe piata.

Majoritatea dezvoltatorilor care construiesc acum sunt dintre cei mai vechi pe piata, care si-au inceput activitatea locala inca din 1998-1999, care au reusit sa vanda din cladirile construite si au cash", a declarat pentru Business Standard Horatiu Florescu, presedintele si CEO-ul firmei de consultanta imobiliara The Advisers.

Potrivit lui Florescu, dezvoltatorii cu cash, care s-au aventurat in aceasta perioada sa inceapa proiecte noi, construiesc speculativ prima parte a cladirii, in ideea ca pana la finalizare sa obtina finantare.

"In prima parte a anului nu a fost inceput niciun proiect nou, de la zero, si nu a intrat nicio companie noua pe piata. Singurul motiv a fost criza. Chiar daca sunt bani in piata, ei nu se vor arunca haotic", a mentionat Radu Lucianu, country manager in cadrul CB Richard Ellis-Eurisko.

La nivel de tranzactii, acesta a spus ca sunt companii care discuta vanzari sau cumparari, dar, pana acum, singurele tranzactii concretizate au fost cele initiate anul trecut.

"Previziunile sunt destul de sumbre si pentru partea a doua a anului. Sunt fonduri de investitii serioase care studiaza oportunitatile de pe piata, dar pentru viitor", apreciaza Lucianu.

Potrivit lui Andrei Vacaru, senior consultant in cadrul Jones Lang LaSalle (JLL), singurele companii care se uita acum spre Romania sunt cele care cunosc deja piata si care au investit speculativ anii trecuti.

 

Sursa

23 June 2009