Sfarsitul semestrului I indica o usoara redresare a activitatilor din domeniul constructiilor. In iunie, volumul lucrarilor de constructii a crescut fata de luna precedenta cu 9,3%, dupa ce in mai ritmul de crestere lunara fusese de doar 1,6%, potrivit Institutului National de Statistica.

Semne de redresare in sectorul constructiilorAntreprenorii apreciaza ca exista unele semne care indica faptul ca s-a trecut de punctul critic al crizei din constructii, dupa luni de zile de scaderi continue, si au aparut semne timide de usoara redresare.

"Nu se asteapta nimeni la reveniri spectaculoase, nici la un volum mare de investitii care sa vina peste noapte. Insa, se continua lucrul pe santierele rezidentiale care au fost incepute cu mult timp in urma si au aparut unele investitii serioase.

Sunt semne pentru relansarea unor proiecte viabile, lucrurile au inceput sa se miste", ne-a declarat Liviu Ureche, antreprenor.

In Romania, criza in constructii s-a manifestat inca din ianuarie, cand cresterile au fost nesemnificative, iar in februarie a fost inregistrata prima scadere a volumului lucrarilor de constructii, dupa doi ani si jumatate de cresteri continue, care ne-au plasat in primele locuri in topul european de profil.

Iunie a incetinit declinul

Mai a fost a patra luna de caderi consecutive, din ce in ce mai accentuate in sectorul constructiilor, nu numai in Romania, ci la nivelul intregului bloc comunitar. Tot in luna mai, activitatea sectorului de constructii din Romania a inregistrat cea mai mare scadere din Uniunea Europeana si a depasit de peste doua ori reducerea pe ansamblul blocului comunitar, potrivit datelor Eurostat.

In iunie, constructiile au incetinit declinul, sub media lunilor anterioare. Ritmul scaderii din constructii in iunie a incetinit la 6% fata de luna similara din anul trecut, de la 20% cat se inregistrase in mai.

Pe elemente de structura au avut loc cresteri (iunie raportat la mai) la toate componentele: la lucrarile de reparatii capitale (27,1%), la lucrarile de intretinere si reparatii curente (18,6%) si la constructii noi (2,8%).

Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la cladirile rezidentiale (20,5%), la constructiile ingineresti (7,6%) si la cladirile nerezidentiale (2,5%).


Sursa

18 August 2009