Senatul a respins miercuri Ordonanţa de Urgenţă care prevede majorarea impozitelor pentru persoanele care deţin în proprietate a doua clădire, precum şi pentru al doilea automobil.

14443-iulian_urban_81c27d7a81.jpgActul normativ al Guvernului a fost respins cu 47 de voturi pentru, 31 împotrivă şi 7 abţineri, după ce a fost criticat inclusiv de reprezentanţii PDL.

„Din punctul meu de vedere, ar trebui să-i protejăm mai mult pe cei care muncesc mai mult şi aduc o plusvaloare. Dacă nu vom încuraja munca în această ţară, nu vom ieşi niciodată din criză", a afirmat senatorul democrat-liberal Iulian Urban (foto).

El a subliniat că nu i se pare corect acest tratament faţă de cei care muncesc şi îşi permit două proprietăţi, faţă de cei care „stau în faţa blocului şi sparg, toată ziua, un munte de seminţe".

O poziţie similară a avut şi colega sa, Sorina Plăcintă, care a „sugerat" Guvernului să-i pună pe cei care, ca şi ea, muncesc şi îşi permit o a doua casă „să le facă şi oamenilor nevoiaşi câte o casă".

„Cred că ar trebui să discutaţi şi cu noi, să vedem ce se întâmplă şi acolo unde lumea munceşte şi plăteşte impozite", s-a adresat ea reprezentanţilor Executivului, transmiţându-le că, prin această măsură, statul cu chirie ar putea deveni mai avantajos, deoarece se deduce, nu se impozitează.

Efecte negative

Fostul ministru al Finanţelor, senatorul PNL Varujan Vosganian, a afirmat că deşi, aparent, prin adoptarea acestei Ordonanţe se creează senzaţia că se vor aduce bani la buget, efectul va fi altul: cel care are o a doua casă şi o închiriază va transfera în costul chiriei costurile creşterii impozitului.

El a subliniat că „sărăcia e considerată un fel de stare naturală a românilor" iar clasa politică nu a încercat, de-a lungul ultimilor ani, să-i scoată din această stare, pentru că, în acest fel, „erau mai uşor dominat".

„Un om care are proprietate are demnitate", a afirmat Vosganian, susţinând că cei care acumulează avuţii trebuie încurajaţi, „ca să-i poată ajuta şi pe alţii".

Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a afirmat că până la diminuarea inclusiv a impozitului pentru prima casă şi a celui pentru autoturisme de lux, pentru stimularea circulaţiei „cât mai multor Rols-Royce-uri", Guvernul trebuie să strângă bani „sub constrângerea unor instituţii financiare internaţionale". Ordonanţa urmează să fie dezbătută la Camera Deputaţilor, Senatul fiind prima Cameră sesizată.


Sursa

20 October 2010