Vânzările de apartamente noi de clasă medie nu îşi vor reveni dacă nu se va aplica o scădere a TVA-ului pentru aceste proprietăţi, indiferente de valoarea lor, consideră Mihnea Şerbănescu, directorul general al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

16445-mihnea_serbanescu_3_8b5e53cf41.jpg„Credem în revenirea pieţei imobiliare în 2011, dar diferenţiat în funcţie de segment. Ne aşteptăm în continuare la performanţe de la serviciile profesionale - evaluări şi property management - şi la o intensificare a activităţii agenţiei, cu precădere în cadrul departamentelor de birouri şi retail. Vom vedea tranzacţii pe piaţa rezidenţială mai ales pe segmentul de lux, unde oferta s-a apropiat de aşteptările clienţilor. Vânzările de apartamente noi de clasă medie nu îşi vor reveni fără un set de măsuri politice coerente. Scăderea TVA-ului pentru apartamentele noi, indiferent de valoarea acestora, este una dintre ele", a declarat Mihnea Şerbănescu, directorul general al DTZ Echinox.

Compania a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de 2,8 mil. euro, în creştere cu 5% faţă de anul precedent şi o marjă a profitului de circa 6%. Pentru acest an, Şerbănescu prognozează afaceri de 3,2 mil. euro şi o rată a profitului de 10%.

„Cea mai importantă contribuţie la cifra de afaceri a companiei au avut-o serviciile profesionale: property management, evaluări şi, din cadrul agenţiei, departamentul de birouri. Încasările departamentelor profesionale - property management şi evaluări - însumează 50% din veniturile DTZ Echinox de anul trecut", se precizează într-un comunicat al companiei.

Compania a preluat la începutul anului trecut managementul Shopping City Sibiu şi Shopping City Suceava, două parcuri de retail aflate în proprietatea Argo Real Estate Opportunities Fund ce totalizează 133.000 mp şi a semnat un contract pentru relansarea Iris Shopping Center din Titan, un centru comercial de 14.000 mp ce aparţine Aberdeen Immobilien.

Departamentul de birouri al DTZ Echinox a intermediat în 2010 închirierea a 25.000 mp de spaţii de birouri. Compania a realizat pe parcursul anului trecut 350 de rapoarte de evaluare, pentru proprietăţi a căror valoare depăşeşte 2 miliarde de euro şi evaluări de portofolii pentru companii precum Petrom, Ţiriac Imobiliare, NEPI, Avrig 35 sau Dinu Patriciu Global Properties.


Sursa

14 February 2011