ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Sergiu Sechelariu va cere inasprirea anchetelor sociale pentru solicitantii de case     
ADEVARUL -  25. 07. 2003

Ministrul secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Sergiu Sechelariu, prezent joi la Oradea pentru a prelua primul ansamblu de locuinte ANL finalizat in Bihor, s-a aratat extrem de multumit de calitatea lucrarilor, insa a declarat ca pe viitor va cere inasprirea criteriilor de repartizare a apartamentelor, pentru a preveni eventuale abuzuri.

Sergiu Sechelariu a fost neplacut surprins de faptul ca la Oradea apartamentele nu au putut fi predate tinerilor beneficiari, pentru ca exista suspiciuni legate de modul in care administratia locala a realizat anchetele sociale si listele cu reparatii.
"Blocul ANL de la Oradea este poate cel mai frumos proiect din Romania. Insa e singurul oras din tara unde locuintele nu pot fi predate beneficiarilor. Regret nespus ca Parchetul National Anticoruptie a ajuns sa repartizeze apartamente pentru tineri. Acest lucru nu e deloc bine.
Speram sa se lamureasca lucrurile cat mai repede. Cert este ca vom incerca sa gasim o solutie pentru evitarea, pe viitor, a unor astfel de cazuri", a spus Sechelariu. Ministrul secretar de stat afirma ca, daca procurorii PNA vor descoperi pe listele aprobate de administratia locala oradeana persoane care au facut declaratii mincinoase, vor raspunde solidar cu acestia si functionarii care nu au intocmit, asa cum se cuvine, anchetele sociale. Constructia ansamblului de locuinte predat ieri la Oradea a costat 1,8 milioane de euro si este format din 125 de apartamente, dintre care 60 de apartamente cu o camera, iar 65 cu 2 camere. Locuintele care vor fi inchiriate tinerilor casatoriti la preturi extrem de mici (circa 150.000-200.000 lei/luna/apartament) au atras un numar mare de solicitanti, pana la termenul prevazut de Consiliul local fiind inscrise peste 1.000 de familii.
Dupa publicarea listei cu cei 125 de beneficiari au aparut si nemultumirile celor ramasi pe dinafara, care au reclamat abuzuri in modul de repartizare a locuintelor.
Sesizat, prefectul de Bihor Florian Serac a dispus constituirea unei comisii la nivel de Prefectura care sa verifice dosarele beneficiarilor. In urma verificarilor, comisia Prefecturii a ajuns la concluzia ca "anchetele sociale contin date sumare, nerelevand concret situatia de fapt a solicitantului". Inspectorii au descoperit ca functionarii Primariei au luat de bune domiciliile provizorii declarate de solicitanti, fara insa a se verifica daca ele sunt reale sau nu.
"Au existat aprecieri subiective si nici nu se putea altfel din moment ce majoritatea anchetelor sociale s-au facut din birou. Unii dintre cei de pe lista au mai multe surse de venit, altii au declarat resedinte unde locuiesc doar de cand s-au inscris pe lista. Noi nu am sesizat PNA, altii au facut-o. Noi am gasit 26 de dosare in neregula si am cerut eliminarea lor. Daca nu se va face acest lucru, vom lua masuri. In fond, e vorba de resurse guvernamentale", afirma prefectul Florian Serac.
La sfarsitul saptamanii trecute, listele cu beneficiarii locuintelor ANL au fost solicitate si de procurorii Parchetului National Anticoruptie Oradea.
Procurorii au ridicat de la Administratia Social-Comunitara Oradea, cea care a efectuat anchetele sociale, dosarele solicitantilor de apartamente ANL.
Pana la finalizarea anchetei, primarul Petru Filip a hotarat blocarea repartizarii tuturor celor 125 de locuinte.

Laura GAL
 

 

 

 

25 July 2003