Culisele tunului imobiliar - prin care multimiliardarul Iulian Dascalu a acaparat Centrul istoric al Iasilor, unde are in proiect sa construiasca un cartier de locuinte - ascund legaturi primejdioase. Afaceristul Zaharia Schrotter - unul dintre contestatarii asocierii Consiliului Local Iasi cu societatea "Iulius Group" - a dezvaluit faptul ca dincolo de sforile trase de primarul PSD-ist Gheorghe Nichita, Dascalu are in mana fosti agenti ai Securitatii, care sunt angajati in cadrul firmelor sale si de care se foloseste la concretizarea unor afaceri delicate, de "grad zero".

Zaharia Schrotter afirma ca va sesiza Departamentul National Anticoruptie (DNA) cu privire la contractul de asociere prin care Consiliul Local Iasi i-a incredintat direct, fara licitatie, lui Dascalu 130.000 mp in zona istorica a capitalei Moldovei. In acest sens, Schrotter arata ca "pentru ca Dascalu sa primeasca acest cadou, s-au dat bani multi! Desigur, exista si o persoana sau mai multe care i-au luat. Cati bani au fost, sa stabileasca procurorii! In orice tara cu o Justitie sanatoasa, a doua zi dupa semnarea acestui contract, multi dintre cei care l-au avizat ar fi fost arestati". Conditiile contractuale ce privesc afacerea "Palas" sunt evident favorabile societatii "Iulius Group". "Averea" a descalcit, in premiera, in editia de marti itele acestei megaafaceri PSD, despre care specialistii imobiliari sustin ca ar depasi 80.000.000 euro. Tunul imobiliar s-a dat in 28 decembrie 2004, cand primarul Nichita i-a chemat din concediu pe membrii Consiliului Local, iar acestia au votat proiectul "Palas" cu ochii inchisi. Intre timp, megaafacerea orchestrata de camarila PSD de la Iasi a degenerat intr-un scandal urias, iar unii consilieri au cerut sa se constate ca ar fi votat - culmea - in necunostinta de cauza. Este si cazul consilierului local PSD, ing. Dumitru Anchidin, care s-a dezis de votul pro acordat initial in favoarea lui Dascalu. Azi, Anchidin cere anularea contractului de asociere.

Astfel, dupa ce in sedinta din 28 decembrie 2004, Anchidin si ceilalti 23 de consilieri locali au votat in unanimitate, la propunerea lui Nichita, contractul de asociere cu "Iulius Group", consilierul PSD a intocmit un raport din care reiese faptul ca Iulian Dascalu ar fi deturnat scopul asocierii: "Ansamblul arhitectural de mare anvergura si complexitate ce viza initial dezvoltarea economica si sociala a Iasilor, atragerea anuala a sute de mii de turisti din tara si de peste hotare, oferirea a peste 2.000 de noi locuri de munca pentru ieseni, s-a trasnformat intre timp intr-un mare cartier de locuinte cu aproape 2.000 de apartamente". Inginerul Dumitru Anchidin a identificat si uriasa "buba neagra" a deturnarii scopului asocierii: municipalitatea "pierde definitiv o mare parte din suprafata de teren ce este ca aport in asociere". Raportul intocmit de Anchidin invoca in aceste sens art. 7, cap. VII, pct. e, alin. 4 din contractul de asociere, care stipuleaza: "Consiliul local al Muncipiului Iasi recunoaste dreptul neconditionat al societatii comerciale Iulius Group de a transmite total sau partial, catre terte persoane, odata cu dreptul propriu de proprietate asupra constructiilor si de dreptul de folosinta si superficie asupra terenului, drept dobandit conform prezentului contract, fara un alt acord prealabil al Consiliului local". Coroborat si cu alte articole ale aceluiasi contract, dreptul recunoscut "neconditionat" societatii lui Iulian Dascalu va jumuli Consiliul local de sume uriase de bani, ing. Anchidin considerand ca "aceasta asociere mascheaza cea mai spectaculoasa lovitura de pe piata imobiliara pe banii publici, o pacaleala in adevaratul sens al cuvantului data Consiliului local si, implicit, iesenilor". Aceste aprecieri - datate 16 decembrie 2005 - sunt socante, daca reamintim ca inainte cu un an Dumitru Anchidin votase pentru, sub bagheta primarului Gheorghe Nichita.

Stenograma fraudei

Zaharia Schrotter ne-a marturisit ca exista si alti consilieri care s-au declarat atunci de acord cu proiectul. In prezent, ei ataca virulent contractul de asociere: "Multi nici nu citisera contractul pe care Nichita l-a supus aprobarii in sedinta din 28 decembrie 2004. Ei fusesera chemati de acasa si li s-a spus cum sa voteze. Au facut-o cum li s-a cerut. Faptul ca n-au citit proiectul de hotarare referitor la afacerea ?Palas? (initial denumit ?Ansamblul Madison?) rezulta si din timpul alocat dezbaterilor". Intre orele 10.00 si 12.00 - in sedinta din 28 decembrie 2004 - s-au discutat 15 proiecte, la pozitia 12 figurand afacerea "Palas". Stenograma sedintei Consiliului local dovedeste ca nu s-a insistat pe acest proiect si ca cei 24 de consilieri locali au ridicat mecanic mana "pentru aprobare", dupa un schimb de replici entuziast. Ziarul nostru reproduce pasajele-cheie ale acelei sedinte, care - curand - se va afla indosariata si la Departamentul National Anticoruptie.

- presedintele de sedinta, consilierul Vasile Dumitriu: "Trecem la punctul 12 - Proiect de Hotarare privind aprobarea contractului de asociere avand ca obiect edificarea Ansamblului Madison (n.n. - redenumit "Palas")".

- primarul Gheorghe Nichita: "(...) Aveti toata consideratia noastra ca sa analizam chiar in zi de Sarbatoare. Cum Guvernul face in ziua de Craciun si noi putem in ziua de Craciun sa analizam un proiect de 50 milioane euro pentru Iasi (n.n. - interesant este ca nici inainte, nici dupa nu s-a realizat o evaluarea complexa, profesionista a valorii contractului. De altfel, ea nu exista nici azi), mai ales ca se obtin beneficii imense pentru Iasi. De ce asociere si nu alta formula, pentru ca este singura legala si posibila ca sa urgenteze proiectul, este singura care da investitorului (n.n. - "Iulius Group") sa inceapa rapid sa acceseze finantarea (n.n. - firma lui Dascalu nu depusese la dosar nici macar garantii financiare minime), este singura care ne permite sa incepem lucrarile mai rapid. (...) Nu vreau sa spun mai multe lucruri. Probabil ca daca va fi nevoie le voi spune, dar ma bazez pe faptul ca dumneavoastra puteti analiza in acest timp cele trei oferte (n.n. - pe celelalte doua Nichita doar le pomenise mai devreme, in treacat, fara sa ofere detalii), mai ales ca la comisie au fost destul de multe discutii, dorinta mea fiind aceea de a valida astazi asocierea cu una din aceste firme si dupa aceea sa numim o comisie de negociere a contractului de asociere". (...)

- consilierul Vasile Munteanu: "(...) Cei de la Iulius Group au o oferta bine documentata cu un program bine adecvat (...) Totul este monitorizat si controlat de Consiliul local, nu este un proiect trimis in van peste noapte. Eu sunt de acord cu aceasta idee sa realizam asociere, iar apoi sa se negocieze contractul de asociere". (...)

- consilierul Ionel Oancea: " (...) Sunt foarte multe de discutat. De exemplu, daca este sa ne referim la locuinte este de evitat in momentul de fata ca intr-o zona asa de importanta si de centrala sa mai acceptam construirea de multe locuinte pentru ca sunt multe alte nevoi pe care orasul nu le poate satisface, alte nevoi functionale". (...)

- consilierul Antimir Dasu: "(...) Eu as compara cele trei solicitari si as opta pentru Iulius Group. Este o unitate care a investit foarte mult, a creat locuri de munca, a venit cu elemente care ne-au atras pe noi in acest proiect si a scris exact ce vrea sa faca!" (...)

Finalul a apartinut primarului Nichita, care a canalizat evident voturile catre "Iulius Group": "(...) Ma bucura foarte mult discutiile care au fost pana acum in sensul faptului ca se vede foarte clar sustinerea unui proiect, a unei idei. De asemenea, se vede foarte clar incurajarea oamenilor care fac afaceri serioase in Iasi si este foarte bine sa se intample asa. Salut de asemenea concurenta (!), dar vreau sa cred ca este o concurenta loiala si cinstita si nu o concurenta de dragul de-a face concurenta (...) Eu cred ca trebuie sa gasim formula de a da siguranta celor care investesc ca sunt sustinuti. Timisoara a demarat investitii de peste 80.000.000 (n.n. - Nichita se referea la faptul ca Iulius Group primise suprafete de teren si in centrul municipiului din Banat). Cat a demarat Iasii? Nimic! Eu cred asadar ca trebuie sa-i incurajam pe cei care vor sa faca aceasta investitie..." Pledoaria lui Nichita a avut si rezultate: 24 de consilieri prezenti la sedinta, 24 de voturi pro "Iulius Group".

DNA va avea ultimul cuvant

Regia groteasca a gastii lui Gheorghe Nichita a pus astfel la picioare lui Iulian Dascalu centrul istoric al Iasilor. Afaceristul Zaharia Schrotter arata ca hotararea de asociere a fost deja atacata in Contencios-Administrativ, fiind stramutata cauza de la Iasi la Curtea de Apel Oradea. Judecarea dosarului este departe de un deznodamant, timp in care proiectul se poate contura, intrucat instanta a decis, surprinzator, sa nu suspende decizia Consiliului local pana la pronuntarea verdictului. Iulian Dascalu are insa o influenta uluitoare in zona Timisoara-Oradea-Cluj, dovada ca imperiul sau s-a extins acolo cu repeziciune. Plangerea penala pe care Schrotter si un alt om de afaceri local, Sorin Ionescu, au anuntat ca o vor depune la Departamentul National Anticoruptie poate insa sa-i scape pe ieseni de efectele nefaste ale tunului imobiliar dat de cuplul Nichita-Dascalu. Ieri dupa-amiaza, primarul Nichita a amenintat, culmea, ca ii va da in judecata Schrotter si Ionescu. "Ii voi actiona in judecata pe cei doi, pentru ca au jignit Primaria si Consiliul Local. Este o atitudine de tipul ?Sa moara vecinul ca sa-i iau capra?", a afirmat Nichita pentru Mediafax

12 January 2006