O construcţie începe să se deprecieze încă din prima zi de viaţă, spun specialiştii în domeniu. De aceea, e bine ca înainte să cumpăraţi o locuinţă să vă gândiţi şi la cât de repede se poate deprecia aceasta în timp.

Astfel, dacă şansele ca valoarea locuinţei să scadă într-o perioadă scurtă de timp sunt ridicate, ar trebui să vă orientaţi spre o altă proprietate, vă sfătuiesc specialiştii imobiliari.

Un aspect foarte important este atât poziţionarea proprietăţii, care conservă cel mai bine valoarea de piaţă a unei clădiri, cât şi calitatea ei.

Ca urmare, o alegere bună o reprezintă proprietăţile noi şi cele din centrul oraşului, asta evident dacă vă permiteţi o astfel de locuinţă.

"Centrul oraşului va rămâne întotdeauna centrul oraşului şi va păstra valoarea proprietăţii mult mai bine decât o păstrează o proprietate la periferie.

De asemenea, cumpărătorul trebuie să analizeze şi să cântărească foarte bine anul construcţiei.

Au început şi românii să se uite la aceste aspecte de formare a preţului şi nu mai cumpără impulsiv cum făceau acum doi ani de zile" afirmă Claudiu Haţegan, broker imobiliar.

În cazul în care nu vă permiteţi o locuinţă nouă sau în centru, specialiştii imobiliari vă recomandă, chiar dacă cumpăraţi în zone de la periferia oraşului, să fiţi foarte atenţi la anul de construcţie a imobilului.

"Tot ce este mai vechi crează o reticenţă din partea cumpărătorilor, deci asta înseamnă că valoarea acestor apartamente vechi scade mai repede" adaugă Claudiu Haţegan, broker imobiliar.

Scăderea valorii unei clădiri se datorează atât deprecierilor fizice, funcţionale, cât şi condiţiilor de piaţă, spun specialiştii care apreciază că deprecierile unei clădiri pot fi de trei tipuri.

"Deprecierile din cauze tehnice, de uzură fizică sunt proporţionale cu vechimea clădirii şi ţin de reparaţiile capitale, de întreţinerea care este făcută la timp sau nu. Mai sunt deprecierile funcţionale care au legătură cu aspectul clădirii în sine, de exmplu, sisteme de încălzire, de ventilaţie, izolaţia termică, arhitectură.

Sunt şi deprecieri care ţin de condiţiile economice şi sunt externe clădirii, acestea sunt influenţate de situaţia economică a zonei, a oraşului. Deci cele externe, economice nu au legătură cu clădirea în sine" susţine Adrian Crivii, directorul companiei de consultanţă Darian.

Totodată, e important de ştiut că o clădire construită în acord cu ultimele tehnologii, care respectă normele de transfer termic, de suprafeţe, care are un acces bun se va deprecia mai greu în timp, mai spune directorul Darian.

Sfaturi pentru a păstra ridicată valoarea de piaţa a unei proprietăţi

Aspectul exterior al unui imobil este foarte important, prima impresie contează. Pentru ca o locuinţă să îşi piardă cât mai puţin din valoare în timp trebuie ca proprietarii să o întreţină corespunzător.

"Ca să evite deprecierile sunt foarte importante reparaţiile curente şi periodice care trebuie făcute în special asupra elementelor care se uzează sau se distrug cu timpul. La fel de importante sunt şi reparaţiile capitale" susţine Adrian Crivii, directorul companiei de evaluare Darian.

De asemenea, trebuie ca un proprietar să ţină pasul cu "cerinţele timpului", mai spun specialiştii. De exemplu, să schimbe ferestrele vechi cu cele de tip termopan sau să facă  cladirii o izolare termică corespunzătoare.

"Dacă este vorba de un apartament în bloc, proprietarul nu poate să facă altceva decât să influenţeze administraţia blocului şi pe vecini să acţioneze împreună la o reabilitare termică, la o menţinere a finisajelor la un anumit nivel pentru a nu se deteriora până şi structura de rezitenţă a imobilului. În anumite cazuri o clădire se deteriorează din cauza neglijenţei faţă de finisajul construcţiei" este de părere Claudiu Haţegan, broker imobiliar

Şi tot el spune că "partea de izolaţii pluviale este foarte importantă, izolaţia terasei, de asemenea. Aceste lucruri ar trebui să vină de la sine, din păcate oamenii reacţionează foarte impulsiv atunci când trebuie reparat ceva care nu îi afectează pe ei direct.

Într-un bloc de locuinţe, dacă vorbim de terasa blocului toată lumea spune nu e problema mea, e problema celui de la etajul 10. Nu e aşa! Asta ţine şi de valoarea construcţiei. Până la urmă unei construcţii deteriorată de intemperii îi scade valoarea şi nu mă refer strict la apartamentul de la ultimul etaj".


1 June 2010