Daca intentionati sa va cumparati un teren pentru casa, specialistii va recomanda sa aveti in vedere o serie de elemente pentru a fi siguri ca nu aruncati banii pe ­fereastrã. Sunt situatii cand proprietarii s-au trezit ca, din diferite motive, nu pot construi pe terenul cumparat.

sursa:romanialibera.roMulti dintre cumparatori cad in capcana pretului si, incantati de o oferta atragatoare, nu cer ­informatii esentiale legate de teren.

Piata terenurilor este din nou in atentia cumparatorilor, numarul celor care cauta oferte de terenuri in zona Capitalei crescand semnificativ ­anul acesta. Specialistii pun aceste miscari pe seama programului Prima Casa 2 care incurajeaza constructia de locuinte prin ridicarea plafonului de garantare. Pentru ca investitia sa fie sigura, specialistii imobi­liari sfatuiesc sa se ia in calcul o serie de factori.

Verificati actele

In primul rand, trebuie sa verificati daca terenul este liber de orice fel de litigii, revendicari si ipoteci deoarece unii proprietari necinstiti pot prezenta acte de proprietate sau extrase de carte funciara si de scoatere.

 Verificati utilitatile

"Daca este un teren in camp, cel care vrea sa cumpere trebuie sa stie ca nu este traversat de magistrale de gaz, retele energie electrica, apa, petrol si altele. In acest sens, trebuie sa solicite proprietarului un aviz (in acest caz tranzactia poate dura mai mult) sau sa colaboreze cu un agent care cunoaste zona", este de parere Cristian N. Antonescu, Managing Partner Imoinvest. Verificati daca terenul este in intravilanul localitatii pe raza careia se afla. Daca este situat in extravilan, lotul trebuie trecut in intravilan inainte de sem­narea actelor de vanzare-cum­parare.
De asemenea, este de preferat ca terenul sa fi fost scos din circuitul agricol chiar daca este in circuitul agricol (aceasta opera­tie costa in plus).Pentru evi­ta­rea problemelor legate de ne­con­cordanta intre suprafata reala a terenului pe care doriti sa il achizitionati si cea declarata de proprietar, trebuie verificate atent extrasul de carte funciara, schitele si documentele cadastrale. Interesati-va si de pozitionarea terenului, de deschiderea pe care o are, precum si de orientarea lui. Cel mai bine ar fi sa cereti sfatul unui arhitect pentru a verifica daca proiectul pe care doriti sa il construiti se poate realiza pe res­pectivul teren.

 

 

 

Sursa

17 March 2010