In scopul ajutarii celor interesati de contractarea unui credit, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a lansat un mic ghid ce contine cateva sfaturi despre ce trebuie facut in relationarea cu banca. Indicatiile ANPC sut impartite in trei categorii, in functie de etapa luarii unui credit: incheierea contractului, derularea creditului si incheierea perioadei.

Sfaturile ANPC pentru contractarea unui creditIn primul moment, cel la incheierii unui contract, clientul este sfatuit nu uite sa plece de la banca cu o copie a contractului pentru a o putea consulta oricand ar avea nevoie de informatii. De altfel, ar fi util sa solicite bancii un grafic de simulare a ratelor. Contractul trebuie citit cu atentie, mai ales la capitolele referitoare la costurile totale ale creditului, dobanda anuala efectiva (DAE), termenele de plata, diverse clauze contractuale, drepturile si obligatiile partilor. De asemenea, clientul nu trebuie sa achita avansul pana cand dosarul de solicitare nu ii este aprobat.

In perioada derularii creditului, clientul trebuie sa verifice nivelul comisioanelor, pentru a nu fi pus in situatia de a ramane cu sume restante. In final, ar fi bine ca clientul sa solicite bancii inchiderea contului curent si sa se intereseze daca mai are de platit alte sume de bani.

Sursa

13 December 2008