Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Sistemele de încălzire în pardoseală câştigă constant noi adepţi datorită avantajelor considerabile

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 9804

Numărul românilor care se orientează către sistemele de încălzire prin pardoseală creşte de la an la an, deşi cei mai mulţi clienţi sunt cei care îşi construiesc o casă, nu cei care îşi cumpără un apartament. Avantajele faţă de sistemele tradiţionale sunt numeroase – temperatura este constantă, deci creşte gradul de confort, consumul de energie este redus cu până la 20%, în timp ce camera arată mai bine, mai spaţioasă, clasicele calorifere dispărând din peisaj.

Sistemele de încălzire prin pardosealăÎncălzirea prin pardoseală este o metodă prin care se amplasează Cât te costă să îţi încălzeşti casa ieftin? Liberalizarea preţului la gaze aduce pe val o nouă industrie, cea a metodelor alternative de încălzire. O industrie „oportunistă", dat ... sistemul de încălzire imediat sub nivelul podelei, iar astfel căldura se degajă relativ uniform la nivelul camerei. Aceste sisteme câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi şi în România, deoarece sunt estetice şi confortabile, economice, relativ uşor de instalat şi întreţinut. Însă această metodă de încălzire nu este deloc nouă, sisteme similare existând încă din antichitate, în special în China, Egipt şi Roma, în casele marilor nobili. Încă de pe atunci se amenajau canale speciale sub pardoseli, acestea fiind încălzite cu ajutorul focului.

„Principalul avantaj al oricărui sistem de încălzire prin pardoseală este gradul ridicat de confort termic al corpului omenesc. Fiecare sistem de încălzire are o curbă specifică, iar studiile arată că cea a sistemului de încălzire prin pardoseală este cea mai apropiată de curba termică ideală a corpului omenesc. Mai mult, acestea sunt folosite de mii de ani, astfel că sunt testate pe o perioadă îndelungată”, subliniază Dana Rulea, general manager Amass.

„Într-adevăr, sistemele de încălzire prin pardoseală au o suită de avantaje, cel mai important fiind legat de confort. Dar există câteva dezavantaje însemnate, în special din punct de vedere financiar – costurile de investiţie sunt ridicate, iar în caz de avarie, intervenţiile sunt mai costisitoare. Mai mult, în funcţie de zona în care este amplasată locuinţa, ţinând cont de clima specifică de la noi, este foarte posibil ca sistemul de încălzire prin pardoseală să nu poată asigura necesarul de energie termică, astfel că se va impune folosirea unui sistem complementar, de dimensiuni reduse”, atenţionează ing. Bogdan Georgescu, reprezentant al companiei de construcții Cross Projects. 

Sistemul de încălzire prin pardoseală este mai eficient decât cel clasic, cu radiatoare montate pe pereţi

Sistem electricClasicele calorifere montate pe pereţi nu degajă căldură şi la sol, ci de la circa un metru deasupra podelei. Aerul cald se ridică spre tavan, după care coboară şi revine sub formă de aer rece la nivelul picioarelor.

„Deşi investiţia iniţială este mai mare în cazul unui sistem de încălzire prin pardoseală faţă de unul clasic, cu radiatoare, costurile în exploatare sunt mai mici, confortul este sporit, aportul termic este mai bun şi, nu în ultimul rând, este mai mult spaţiu, aspectul estetic fiind îmbunătăţit”, arată Cristina Șelaru, manager punct de lucru Bucureşti în cadrul LK Systems (RO).

În schimb, în cazul încălzirii prin pardoseală, căldura porneşte uniform de la nivelul solului, Bugetul pentru Casa Verde de anul acesta: 25 milioane de euro A doua ediţie a Programului „Casa Verde" a fost lansată astăzi de către Administraţia Fondului pentru Mediu. Românii vor putea din nou să ... încălzind treptat aerul din cameră, iar mişcarea aerului (implicit a prafului) în cameră este mult mai redusă. Mai mult, un astfel de sistem nu presupune costuri de întreţinere, nu are nevoie de revizii tehnice sau de înlocuiri de piese.

„Încălzirea prin pardoseală are un consum mai mic decât sistemele tradiţionale cu radiator. Necesarul termic al unei încăperi cu încălzire în pardoseală este mai mic decât necesarul termic cu radiatoare, astfel că se face o economie de energie de circa 20%”, subliniază reprezentantul Amass.

Încălzirea prin pardoseală se realizează în două moduri:

  • Încălzire cu apă – ţevi montate sub pardoseală, care preiau apa caldă a sistemului de încălzire centrală  
  • Încălzire electrică – cabluri electrice speciale montate în pardoseală 

Sistemul de încălzire electrică nu necesită mentenanţă

Sistem electric„Sistemul de încălzire electrică este mai avantajos decât cel cu apă. Există o diferenţă de preţ de investiţie, sistemul electric fiind mai ieftin. Mai mult, există şi un aspect estetic – în cazul sistemelor cu apă, trebuie înălţată pardoseala cu 10-15 cm şi există nevoie de spaţiu de depozitare pentru centrală. De asemenea, sistemul electric este mai ecologic, dar şi mai sigur – în general, sistemele electrice sunt mult mai sigure decât cele cu gaz. Nu în ultimul rând, în cazul sistemelor electrice nu sunt costuri de întreţinere”, explică oficialul Amass.

Sistemele de încălzire prin pardoseală sunt automatizate – se pot opri de la distanţă, pot fi programate, setările sunt multiple, ceea ce micşorează consumul oricărei instalaţii, astfel că sunt o opţiune demnă de luat în calcul şi pentru locuinţele de vacanţă. De asemenea, sistemele electrice nu trebuie să fie neapărat rigide. Există şi sisteme care se pun direct sub parchet, pot fi luate de către proprietar şi montate într-o altă locuinţă, dar acestea sunt mai scumpe cu circa 30%.

Sistemele de încălzire cu apă sunt mai eficiente la suprafeţe mari

„În general, sistemele de încălzire prin pardoseală cu apă caldă se montează mai mult la case decât la apartamente. Cele mai vândute sisteme sunt cele înglobate în şapă, astfel că majoritatea clienţilor sunt cei care îşi construiesc o casă, mai puţin cei care au deja o locuinţă. Aceste sisteme sunt mai eficiente la suprafeţe mari, au un randament termic mai bun, deşi sunt comparabile ca preţ cu sistemele electrice. Mai mult, pot funcţiona cu orice sursă de încălzire (centrală pe gaz sau lemne etc.), proprietarul nu depinde de curentul electric”, lămureşte reprezentantul LK Systems.

Atunci când este montat un sistem de încălzire prin pardoseală, trebuiesc cunoscute foarte bine Casa economică: investiţie iniţială ridicată, dar avantaje ulterioare incontestabile Casele ecologice presupun iniţial o investiţie însemnată, dar avantajele sunt incontestabile. Din ce în ce mai mulţi români au ... toate detaliile locuinţei, deoarece sistemul trebuie proiectat. Sistemele cu apă se personalizează, se analizează numeroşi factori, astfel că trebuie respectat proiectul, nu trebuie schimbate amănuntele. Se iau în calcul suprafaţa, temperatura ambientală dorită, tipul de pardoseală (gresie, mochetă), mărimea ferestrelor şi altele, după care se generează computerizat structura sistemului. Acesta poate fi montat chiar şi de către proprietar, care în acest caz primeşte toate datele tehnice, inclusiv proiectul.

CITEȘTE ȘI:  Becurile economice, controversate din cauza mercurului din ele. Care sunt alternativele? Iluminarea locuinţelor s-a transformat, dintr-o simplă operaţiune utilitară, într-o adevărată preocupare. În ultimii ani, economia pe ... Becurile economice, controversate din cauza mercurului din ele. Care sunt alternativele?

 


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Iancului , SC: 280 mp
Magheru , SU: 50 mp, 2 cam.
Splaiul Unirii , SC: 95 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video