În ultimul an, piața bancară a resimțit o tendință de restrângere: unii dintre cei mai importanți jucători au fuzionat, ceea ce a lăsat clienții cu mai puțină diversitate, în privința produselor bancare. Schimbările se petrec rapid iar băncile promit cele mai bune servicii, în urma acestor mișcări, dar în realitate, jocurile bancare sunt controlate de tot mai puțini jucători, ceea ce poate funcționa în detrimentul clienților.

39514-fuziune_bancara.jpgUnele dintre cele mai cunoscute bănci din peisajul autohton au dispărut de pe piață, în ultimul an. Un exemplu relevant este Volksbank, care a fuzionat cu Banca Transilvania, iar în primele zile ale acestui an s-a anunțat finalizarea fuziunii. Tot Banca Transilvania a preluat și portofoliul de credite retail de la Bank of Cyprus. A urmat Nextebank, care a anunțat că a finalizat preluarea Băncii Carpatica. Prin această mișcare, Nextebank a preluat 54,79% din acțiunile Băncii Comerciale Carpatica, cu aprobarea BNR și a Autorității de Supraveghere Financiară. Acum urmează doar concluzia Consiliului Concurenței.

Banca Transilvania a devenit cel mai agresiv jucător, pe piața fuziunilor și achizițiilor

Aceste schimbări pot fi bune pentru bănci, așa cum s-a întâmplat în cazul Bank of Cyprus. Aceasta nu a reușit să se stabilizeze după problemele financiare întâmpinate în anul 2013 de către banca mamă. Pentru a se întoarce pe linia de plutire, depozitele mai mari de 100.000 de euro au fost taxate cu 30%. Această situație a instituit panică în rândul clienților, indiferent de țara de origine, iar România nu a făcut excepție. Sucursalele locale ale băncii au fost închise strategic, în perioada respectivă, până la calmarea spiritelor. Apoi s-au pus la punct strategiile de externalizare a stocurilor de credite, pentru diminuarea riscurilor atât de partea băncii, cât și pentru client.

Aceeași strategie a fost urmată și de Volksbank România, care a crescut numărul clienților Băncii Transilvania cu 10%, până la 2,2 milioane de clienți. Astfel, Banca Transilvania devine jucătorul cu cea mai agresivă politică de achiziții și fuziuni, de pe banca românească, reducând diversitatea de care se bucurau clienții. Acest lucru poate aduce, pe de o parte, stabilitate, dar pe de altă parte, senzația de control strict și îngrădirea libertății clienților.

CITEȘTE ȘI:

  • Virusul care face banii să curgă din bancomat: jackpotting, în România
  • Banii de la saltea, mai avantajoși decât depozitele bancare - efectul dobânzilor negative
  • Dolarul se pregătește să detroneze euro, cu impact direct asupra leului

4 February 2016