Sofia este cel mai mare oraş din Bulgaria, precum şi cel mai dezvoltat şi cel mai aglomerat. Capitala bulgară atrage locuitori din toate colţurile ţării, dar şi investitori din diverse domenii, numeroase companii şi organizaţii internaţionale sau reprezentanţe diplomatice, astfel că Sofia beneficiază de cea mai dinamică şi dezvoltată piaţă imobiliară din întreaga ţară.

28037-sofia.jpgSofia este o capitală europeană dinamică, ce se distinge prin combinaţia unică de cultură europeană, clădiri vechi, biserici sau catedrale istorice şi arhitectură comunistă. După ce a fost desemnată capitală a Bulgariei, Sofia a trecut printr-un amplu proces de reconstrucţie şi renovare, căruia i-a supravieţuit un procent scăzut de clădiri istorice.  

 

  • Sofia a fost întemeiată de traci, în secolul VII î.e.n. şi a fost numită Capitală în 1879
  • În capitala Bulgariei trăiesc circa 1,5 milioane locuitori, iar suprafaţa oraşului este de 492 kmp
  • Sofia ocupă locul 15 între cele mai mari oraşe din Europa

Piaţa imobiliară bulgară a avut o ascensiune rapidă după anul 2000. Investitorii internaţionali au apărut în număr covârşitor faţă de anii anteriori, atraşi de preţul mic al locuinţelor şi de potenţialul turistic al ţării. Drept urmare, preţul locuinţelor a explodat: în numai opt ani (între 2000 şi până la începutul crizei globale), preţul mediu s-a mărit cu 300%, chiar depăşind acest procent în Sofia. Însă Bulgaria nu a reuşit să evite prăbuşirea adusă de recesiunea mondială, iar piaţa imobiliară a fost în cădere liberă de la sfârşitul lui 2008.

Numărul locuinţelor premium oferite spre închiriere este limitat, astfel că valoarea chiriei pe acest segment nu a avut mult de suferit

În capitala Bulgariei îşi au sediul central cele mai importante companii din sectorul privat, precum şi ambasadele şi majoritatea instituţiilor financiare sau de stat. Drept urmare, piaţa chiriilor este animată, indiferent de condiţiile economice, iar oferta de locuinţe de închiriat este vastă. Cu toate acestea, criza mondială a zdruncinat şi acest segment: aproape că a înjumătăţit numărul expaţilor, astfel că şi preţurile de închiriere au scăzut, dar nu foarte mult. Deşi piaţa şi-a redus din dimensiuni, nu au mai apărut proiecte rezidenţiale de lux, astfel că este limitat numărul apartamentelor premium oferite spre închiriere.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 280 euro/lună; semicentral: 200 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 460 euro/lună; semicentral: 310 euro/lună

De asemenea, Sofia este un oraş universitar, cu cele mai importante instituţii de învăţământ din întreaga ţară. Studenţii joacă un rol important pe piaţa chiriilor, însă aceştia se orientează cu precădere către apartamentele cu două camere, a căror chirie să nu depăşească 200 euro/lună.

Cererile de locuinţe cât mai ieftine domină segmentul rezidenţial din Sofia

La nivel naţional, apartamentele s-au devalorizat cu circa 40% faţă de vârful pieţei imobiliare, în 2008. Capitala Bulgariei intră în interesul investitorilor internaţionali, însă nu a reuşită să evite o cădere a pieţei imobiliare, iar preţul mediu a coborât cu peste 40% faţă de vârful atins în 2008.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 1.000 euro/mp
  • Apartament semicentral – 600 euro/mp

Dacă în 2008, preţul mediu al apartamentelor vândute în Sofia era de aproape 100.000 euro, statisticile pe 2011 arată ca acesta s-a înjumătăţit. În ultimii doi ani, a scăzut dramatic cererea pentru apartamente luxoase sau pentru unităţi de clasă medie din Capitală, conform companiei de consultanţă imobiliară Yavlena. Cei mai mulţi cumpărători dispun de un buget restrâns şi se sunt în căutare de locuinţe cu preţul între 25.000 şi 50.000 euro, însă stocul de astfel de unităţi este extrem de scăzut. Consultanţii imobiliari subliniază că tranzacţiile cu proprietăţi între 50.000 şi 80.000 euro sunt foarte rare, iar cele cu apartamente ce depăşesc această sumă sunt aproape inexistente.

CITEȘTE ȘI: Toronto, o metropolă fascinantă, unde preţul proprietăţilor este mai redus faţă de marile oraşe americane

 

17 November 2012