Guvernul nu avea nevoie de împrumutul de la FMI, spune, la Realitatea TV, omul de afaceri Dinu Patriciu. România avea resurse interne mai mult decât suficiente pentru a ieşi din criza ecomomică: nu mai puţin de 15-20 de miliarde de euro, bani care ar fi putut fi obţinuţi prin vânzarea proprietăţilor imobiliare în care "îşi fac veacul" cei peste 600.000 de birocraţi.

Împrumutul de la FMI nu este altceva decât "o încăpăţânare inutilă" a guvernanţilor, spune, la Realitatea TV, omul de afaceri Dinu Patriciu. Statul român avea destule resurse pentru a depăşi criza economică: 15-20 de miliarde de euro, bani care ar fi putut fi obţinuţi prin vânzarea proprietăţilor imobiliare ale statului, "în care-şi fac veacul toţi cei 600. 000 de birocraţi".

Aşadar, resurse erau, susţine Patriciu, iar faptul că Guvernul a decis să se împrumute la Fondul Monetar a fost o mare greşeală. Raţionamentul este simplu: în momentul în care te împrumuţi la FMI, atrage atenţia Patriciu, lumea financiară te izolează, considerându-te "contagios".

"Este o înăpăţânare inutilă pentru că chinuim o mulţime de oameni inutil. Există surse de finanţare a deficitului bugetar, există surse de reducere a cheltuielilor bugetare, există posibilitatea ca, în România, să ajungă bani astăzi fără a chinui pe nimeni. Dar am început să intrăm pe această cale cu totul greşită în momentul în care am acceptat ajutorul de la FMI. Aceea a fost prima greşeală gravă. Înainte se vorbea despre un posibil împrumut de la FMI, după care a devenit o măsură implacabilă. Nu era nevoie de împrumutul de la FMI pentru că, în momentul în care accepţi să te împrumuţi de la FMI, devii în lumea financiară un ciumat, de lepros la care nu se mai uită nimeni", a spus Patriciu.

În opinia sa, FMI-ul nu ne acordă un ajutor, ci ne face "inacceptabili" pentru lumea financiară.

"Ajutorul de la FMI putea fi perfect înlocuit prin folosirea resurselor pe care statul le are încă astăzi, prin vânzarea a ceea ce a rămas la stat în mod nejustificat. De exemplu, producţia de energie. Atâta vreme cât ai liberalizat comerţul cu energie, este o prostie să păstrezi monopolul producţiei la stat, aşa cum se întâmplă la noi. O altă sursă ar fi fost vânzarea proprietăţilor imobiliare ale statului în care-şi fac veacul toţi cei 600. 000 de birocraţi. Din vânzarea acestor proprietăţi s-ar fi putut obţine între 15 şi 20 de miliarde de euro foarte repede. (...) Am o listă cu vreo 20 de măsuri care ar putea să fie folosite în momentul de faţă şi care ar aduce statului zeci de miliarde de euro, fără a exagera cu absolut nimic", a explicat omul de afaceri.





Sursa

20 May 2010