Criza a stricat planurile celor care fac bani din imobiliare. Fie că vroiau să cumpere, să vândă sau să construiască, acum toţi sunt nevoiţi să aştepte. Nu de alta, dar nimănui nu-i convine să iasă în pierdere.

Însă nici să stea terenul sau construcţia degeaba nu se cade...

După ce s-au convins că va mai dura mult şi bine până când piaţa imobiliară îşi va reveni, după ce au conştientizat că este foarte posibil ca preţurile să nu mai ajungă vreodată la nivelul de anul trecut, proprietarii de imobile au încercat să găsească soluţii pentru a-şi amortiza cât de cât investiţiile.

În această situaţie s-a aflat şi Dragoş Dragoteanu, care deţine un teren de 3300 mp pe strada Buzeşti, din Capitală. L-a cumpărat acum 12 ani, dar abia anul trecut în februarie a terminat de plătit. Până să apuce să hotărască ce va construi acolo, piaţa imobiliară a fost paralizată.

S-a gândit mult şi bine ce altceva ar putea să facă cu terenul respectiv, situat la o aruncătură de băţ de Piaţa Victoriei.

În zonă sunt multe clădiri de birouri, iar lipsa locurilor de parcare era o problemă majoră. Aşa că a trecut la planul B şi a amenajat o parcare cu 125 de locuri. Nu l-a costat mult, dar nici puţin.

"Amenajarea parcării a costat 50.000 euro. Cheltuielile s-au concentrat mai ales pe nivelarea terenului şi realizarea sistemelor automate de bariere", a precizat Dragoş Dragoteanu.

Dar a meritat. O demonstrează faptul că, în fiecare dimineaţă, de luni până vineri, parcarea este plină. Tariful este de 3 lei/30 de minute. Pentru clienţii zilnici există însă abonamente, al căror preţ ajunge la 150 de euro, fără TVA.

Deşi afacerea merge bine, proprietarul terenului spune că aceasta este doar o soluţie de moment şi că lucrurile se vor schimba după ce efectele crizei vor fi trecut. "Parcarea se va desfiinţa cu siguranţă atunci când piaţa imobiliară va permite construcţia unui imobil de birouri cu grad maxim de profit", a anunţat Dragoteanu.

Până atunci, însă, cei care lucrează în zonă nu trebuie să mai piardă zilnic 10-20 de minute pentru a găsi un loc de parcare.

O parcare asemănătoare, dar mult mai mică şi realizată cu o investiţie minimă, există şi pe Bulevardul Dacia, aproape de Piaţa Romană. Cine vrea să parcheze aici trebuie să plătească 10 lei, fie că stă 20 de minute sau o zi întreagă.

9 September 2009