Nivelul de încredere este în creştere, atât la nivel global, cât şi în România. Situaţia economiei mondiale dă semne de îmbunătăţire, astfel că managerii generali sunt optimişti cu privire la perspectivele de creştere ale veniturilor companiilor pe care le conduc, relevă cel mai recent raport al PwC, companie de audit, consultanţă fiscală şi pentru afaceri.

32802-ceo.jpgDirectorii generali sunt mai optimişti decât anul trecut, la nivel global – comparativ cu anul trecut, s-a dublat numărul managerilor care consideră că situaţia economiei mondiale se va îmbunătăţi de-a lungul următorului an.

Mai mult, aproape 40% dintre aceştia apreciază că veniturile companiilor pe care le conduc vor urca în 2014, potrivit concluziilor celei de-a 17 ediţii a raportului PwC Global CEO Survey.

  • Procentul directorilor generali care mizează pe o îmbunătăţire a situaţiei economiei globale în următoarele 12 luni a crescut la 44%, faţă de doar 18% anul trecut
  • Numai 7% dintre respondenţi văd o deteriorare a situaţiei economice globale în acest an, faţă de 28% în 2013

În plan regional, directorii generali din Europa Occidentală sunt cei mai încrezători cu privire la perspectivele economiei globale pe termen scurt (50% mizând pe creşterea acesteia), pe măsură ce se înmulţesc semnele de redresare ale economiei Zonei Euro. Aceştia sunt urmaţi de directorii generali din Orientul Mijlociu (49%), regiunea Asia-Pacific (45%), America Latină (41%), America de Nord (41%), şi Africa (40%). În schimb, directorii generali din Europa Centrală şi de Est sunt mai puţin încrezători, doar 26% mizând pe îmbunătăţirea situaţiei economice globale. Directorii generali din România fac însă excepţie de la tendinţele regionale, 45% dintre aceştia cred că situaţia economiei globale se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni, în comparaţie cu 13% anul trecut.

VEZI CARE SUNT Companiile cu cele mai mari cifre de afaceri din România, în 2012

„Sondajele care măsoară aşteptările jucătorilor din piaţă sunt foarte bune semnale ale tendinţelor economice. Creşterea semnificativă a numărului directorilor generali încrezători în perspectivele de creştere pe termen scurt ale companiilor lor ar putea indica intrarea într-un nou ciclu de creştere a economiei globale, care probabil că va dura mai mult timp (de obicei ciclurile de expansiune sunt mai lungi decât cele de recesiune), însă ritmul acestei creşteri ar putea fi unul lent”, declară Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.

Cei mai optimişti cu privire la perspectivele de creştere de anul acesta sunt directorii generali din sectorul turismului (46%), urmaţi de cei din sectorul bancar şi al pieţelor de capital (45%), retail (44%), servicii financiare (44%), asset management (44%), comunicaţii (44%), inginerie şi construcţii (41%). Directorii generali din industria metalurgică sunt cei mai pesimişti la nivel global, doar 19% dintre aceştia cred în creşterea veniturilor companiilor lor, de-a lungul anului ce abia a început.

„Directorii generali au reuşit să-şi conducă cu succes companiile în perioada recesiunii şi acum mai mulţi dintre aceştia sunt încrezători atât în capacitatea companiilor lor de a-şi majora veniturile, cât şi cu privire la perspectivele economiei globale. Pe de altă parte, directorii generali sunt conştienţi că menţinerea unei creşteri susţinute în perioada post-criză va fi una dificilă, mai ales în condiţiile în care se vor confrunta cu o încetinire a creşterii economice a pieţelor emergente”, precizează reprezentantul PwC Romania.

  • Orientul Mijlociu – 69% dintre directorii generali sunt încrezători în perspectivele de creştere ale companiilor lor pe termen scurt, în creştere faţă de procentul de 53% înregistrat anul trecut
  • Regiunea Asia-Pacific – 45% dintre respondenţi mizează pe creşterea veniturilor companiilor lor, faţă de 36% anul trecut.
  • Europa Occidentală – 30% dintre directori sunt optimişti, în creştere cu 8% faţă de nivelul minim atins anul trecut
  • Africa – 40% dintre respondenţi sunt încrezători în perspectivele de creştere ale veniturilor companiilor lor în următorul an, în scădere faţă de nivelul de 44% de anul trecut şi de 57% în 2012
  • America Latină – 43% dintre directorii generali sunt optimişti, faţă de 53% anul trecut
  • America de Nord – 33% dintre respondenţi consideră că vor asista la creşteri ale veniturilor companiilor, procentul nefiind schimbat faţă de anul trecut

În România, 47% dintre directorii generali văd oportunităţi de creştere venind din inovaţia în materie de produse şi servicii, iar 24% dintre aceştia din extindere pe pieţele unde deja activează. Când au fost întrebaţi în privinţa pieţele externe cele mai importante pentru creşterea companiilor lor în următoarele 12 luni, 27% dintre directorii generali din România s-au referit la Germania, iar 18% la Rusia.

„În privinţa viitorului, directorii generali se aşteaptă la trei tendinţe globale majore – progresul tehnologic rapid, schimbările demografice şi de putere economică – aceşti trei factori urmând să aibă cel mai mare impact asupra companiilor lor. Identificarea modalităţilor prin care aceste tendinţe globale pot fi folosite în beneficiul companiilor este cheia succesului viitor”, încheie Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.

ȘTII Cât câştigă cei mai bine plătiţi oameni din România? În medie, aproape 75.000 euro/lună

 

 

22 January 2014