Sorin Oprescu, primar general al Capitalei:

Sorin Oprescu: „Probabil că preţurile vor scădea, se vor apropia de costul efectiv al locuinţei”„Investitorii au pierdut bani, omul de rând a pierdut şi speranţa că problemele lor se mai pot rezolva curând. Mie mi-e că dacă investitorii nu vând acum la preţul de construcţie, s-ar putea să rămână într-o pierdere mare de tot. Totuşi sunt dimensiuni financiare mari, sunt cartiere întregi".

IMOPEDIA.ro: Domnule primar, cum vedeţi piaţa imobiliară în momentul de faţă?

Sorin Oprescu:
După un boom al anilor 2005-2006, pentru că atunci cei care au fost promotorii pentru partea de locuinţe, ştiind că cererea era foarte mare în Bucureşti, ştiind că băncile acordau mai lejer credite cetăţenilor pentru a-şi putea cumpăra locuinţe, atunci au început să construiască.

Iată însă, că acum la trei, patru ani de la acest moment o serie întreagă de apartamente nu mai pot fi vândute din cauze obiective. Cetăţeanul nu mai are cum să acţioneze prin bancă, cu un credit ipotecar sau un credit obişnuit din cauza dobânzilor.

IMOPEDIA.ro: Cum credeţi că vor evolua lucrurile?

Sorin Oprescu: Probabil că preţurile vor scădea, se vor apropia cât mai mult de costul efectiv al locuinţei. Şi dacă băncile vor recupera, pentru că este singura modalitate, acest lucru va determina băncile să vândă la rândul lor la preţuri mici cetăţenilor care mai au încă puterea de a cumpăra sau instituţiilor, cum este de exemplu adiministraţia locală care cumpără locuinţe sociale.

IMOPEDIA.ro: Erau semne care indicau o blocare a pieţei imobiliare?

Sorin Oprescu: Da, da. Hiperinflaţia preţurilor. Întâmplarea face să fi văzut că în sectorul 1, în cartierul Primăverii, costa aproape dublu terenul şi locuinţa, decât costa terenul şi locuinţa în apropiere de Turnul Eiffel. La Paris era 8.000 euro mp, aici se vindea cu 14.000-14.500 euro, cu tot cu locuinţă.

IMOPEDIA.ro: Pe cine a lovit cel mai tare această criză de pe piaţa imobiliară?

Sorin Oprescu: Si oamenii de rând, şi investitorii. Investitorii au pierdut bani, omul de rând a pierdut şi speranţa că problemele lor se mai pot rezolva curând. Mă refer la cei care se sprijină pe ideea creditului, ideea băncii, altfel nu au cum. Gândiţi-vă la cei tineri! Undeva la 30-31 de ani când există stabilitatea funcţiei, poţi să te gândeşti să faci un credit pe o perioadă mai mare şi că îl poţi achita din banii pe care îi câştigi. E o problemă dificilă. Repet şi investitorii şi cetăţenii au fost afectaţi. De aceea au şi închis această piaţă imobiliară aşteptând, sigur, să se revină la vremuri mai bune. Mie mi-e că dacă investitorii nu vând acum la preţul de construcţie, s-ar putea să rămână într-o pierdere mare de tot. Totuşi sunt dimensiuni financiare mari, sunt cartiere întregi.

IMOPEDIA.ro: Aţi fost afectat de această criză imobiliară?

Sorin Oprescu: Nu. Eu fiind mai bătrân, am respectat chestia aia, că dacă până la 50 de ani nu-ţi faci o casă, după aceea nu mai ai nici-un chef să-ţi faci. Şi cum a fost în urmă cu ani obiectivul meu principal de a avea totuşi liniştea necesară, nu am avut cum să fiu afectat de lucrul acesta. Dacă eram mai tânăr cu 30 de ani, ceea ce mi-ar fi plăcut, adică să fiu afectat, dar să fiu mai tânăr :) era totul în regulă.

IMOPEDIA.ro: Dar nu aveţi nicio proprietate pe care doriţi să o vindeţi şi pe care să vreţi mai mulţi bani?

Sorin Oprescu: Nu. De altfel, mulţi din generaţia mea am constat, şi de ce să vă mint, chiar cu plăcere, nu au avut simţul ăsta al proprietăţii şi al recuperării odioase. De ce spun odioase, pentru că eu cred că niciodată nu e bine să repari o nedreptate a istoriei cu alte nedreptăţi. Sunt foarte mulţi care pe Legea 10 stau pe stradă. Şi acestora vreau să le asigur un loc unde să stea liniştiţi, atunci când vine momentul să sfârşească liniştiţi. Oamenii ăştia au muncit, au făcut ceva pentru ţara asta, nu sunt titirambe.

Mulţi au impresia că sunt titirambe, şi ăştia sunt tot mai mulţi. Mă sperie foarte mult ideea că în justiţie se mai află încă vreo 40.000 de dosare de retrocedări pe Legea 10 şi dacă toate ar fi în natură atunci s-ar isca un scandal social întreg, pentru că totuşi în casele astea sunt oameni care trăiesc de o viaţă întreagă. Sigur că şi cei care de obicei nu sunt proprietari de fel, acum în ultimul timp, sunt cei care cumpără litigiile şi le transformă după aceea în pământ golit de orice fel de sarcini şi pregătesc terenul pentru blocurile viitoare.

Teasing
Află cine a declarat în exclusivitate pentru IMOPEDIA:

"Eu am sistat pentru următorul an vânzările. Aveam 200 de case în lucru şi era destul de inconfortabil cu atâţia muncitori. Am făcut o greşeală, mai bine mai stăteam.... Acum mai am vreo 50 de case în lucru, deci mai am ce face. Lumea vine, dar vine mai greu. Nu mai e înghesuiala care era".

Citeste continuarea AICI 

12 March 2009