Două dintre cele mai mari bulevarde bucureştene, şoseaua Iancului şi şoseaua Pantelimon, vor fi închise pentru refacere radicală. Acest lucru urmează să se întâmple în perioada imediat următoare, iar termenul de finalizare nu este încă unul bine determinat. Cert este că Primăria Bucureşti va aloca 70 de milioane de euro pentru unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare ale infrastructurii Capitalei.

22261-modernizare_soseaua_pantelimon.jpgLucrările de modernizare ale celor două artere de circulaţie vor începe cel târziu în primăvara anului viitor, anunţă oficialii Primăriei Bucureşti. Acestea ar putea demara chiar şi acum, dar nu există încă aprobarea Comisiei de Circulaţie de pe lângă Primăria Capitalei şi nici autorizaţia de construire.

Aşteptăm autorizaţia de construire. Vom începe cel târziu în primăvara anului viitor. Licitaţia pentru alegerea constructorului a fost făcută încă din primăvara anului 2011", spune Mădălin Dumitru, şeful Direcţiei de Infrastructură din cadrul Primăriei Capitalei.

Ce se va schimba în Pantelimon?

Una dintre primele schimbări care vor fi aduse pe şoseaua Pantelimon este separarea tramvaiului de partea de carosabil. Astfel, linia de tramvai de pe mijlocul bulevardului va fi înălţată câţiva centimetri și va fi plantată cu gazon, astfel încât să nu poată urca maşinile.

Pe fiecare sens, bulevardul va avea trei benzi de circulație, iar pentru staţiile de autobuz vor fi construite alveole, în care autobuzele să poată opri fără să deranjeze traficul. O altă schimbare va fi că toate stațiile de tramvai vor fi mai late şi vor avea copertine.

22262-modernizare_pantelimon_cora.jpgToate trecerile de pietoni vor fi semaforizate. De asemenea, se vor instala peste tot semafoare inteligente care îşi vor modifica timpii de aşteptare în funcţie de cât de liber sau aglomerat este drumul.

La capătul şoselei Pantelimon, în faţa magazinului Cora, va fi construită o staţie complexă, unde vor opri toate mijloacele de transport din zonă. Momentan, este vorba despre autobuze, tramvaie şi microbuze. Când va fi gata noua linie de metrou Pantelimon-Universitate, staţia va fi conectată şi cu acest mijloc de transport.

Ce se va schimba în zona Iancului?

În Iancului, Primăria va încerca să rezolve problema parcărilor ilegale prin construirea de parcări supraetajate construite între blocuri.

Linia de tramvai va fi, de asemenea, înălţata câţiva centimetri, dar noutatea este că va servi şi ca bandă pentru autobuz. Și de data aceasta, staţiile vor avea copertine. Cele două mijloace de transport vor avea staţii comune până la intersecţia cu şoseaua Pantelimon şi orar afişat în fiecare staţie. Deşi vor rămâne în continuare două benzi pe sens, traficul va fi dirijat de semafoare inteligente.

Consorţiul care va executa aceste lucrări este Câştigătorul licitaţiei este format din firmele Tehnologica Radion, TIAB si Via Proiect. Valoarea contractului este de aproximativ 70 milioane euro.

CITEŞTE ŞI: Noul regulament BNR ar putea aduce un nou val de ieftiniri pe piaţa imobiliară


28 November 2011