0-289-sp.jpgPreţurile caselor de vacanţă din Spania sunt în opinia specialiştilor un indicator că piaţa imobiliară din Europa ar putea suferi o cădere chiar mai gravă decât cea cu care s-a confruntat SUA. După ce Banca Centrală Europeană a mărit dobânzile de referinţă de şapte ori în ultimele 16 luni, până la 3,75%, numărul cererilor pentru credite imobiliare au scăzut cu 10% în Spania.

În SUA, preţurile caselor au scăzut în jumătate din oraşele americane, conform datelor furnizate de agenţiile imobiliare, citate de Bloomberg. Costul naţional mediu pentru o locuinţă ajunge acum la 219.000 de dolari, cu 2,7% mai puţin decât în urmă cu un an. Asta după ce majoritatea băncilor din SUA au înnăsprit, la jumătatea lunii februarie, standardele de emitere a împrumuturilor, îngreunându-le oamenilor posibilitatea de a obţine un credit ipotecar. Băncile au ajuns la această concluzie după ce s-a constatat că un număr din ce în ce mai mare de americani sunt în imposibilitatea de a-şi mai achita creditele.

Acum, Spania pare să urmeze trendul început de SUA. Preţurile pentru case erau estimate în decembrie, anul trecut la 368.000 de dolari, conform datelor furnizate de Societatea de Tranzacţii, o companie imobiliară spaniolă. Din 2000, costurile pentru o casă s-au dublat, depăşind rata de creştere din Marea Britanie şi Irlanda, după cum arată cifrele Federeţiei Europene a Creditorilor Ipotecari şi ale companiei financiare Irish Life Permanent Plc. Pensionarii britanici, irlandezi şi germani au cumpărat 4 milioane de case în Spania, conform Agenţiei Casele de Vacanţă, din Madrid, înfiinţată de dezvoltatori. Construcţiile au adus Spaniei cea mai mare creştere economică din zona euro, în ultimii zece ani.

1.300 miliarde de euro, suma datoriilor dezvoltatorilor

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a afirmat că preţurile caselor din Spania ar putea fi supraevaluate cu 30%. O accelerare în creşterea dobânzilor de referinţă ar putea duce la "o ajustare abruptă în care preţurile se vor prăbuşi", arată OCDE, citat de Bloomberg. O cădere de 30% ar duce la reducerea creşterii economice a Spaniei cu până la 1,8%. În general, în ţară preţurile s-au mărit cu o rată anuală de 9,1%, în ultimul trimestru în comparaţie cu perioada anterioară şi cu 12,6% faţă de anul trecut. „Când vânzările încetinesc prima zonă de interes care are de suferit sunt casele de vacanţă după care restul caselor sunt şi ele lovite", afirmă fostul director de vânzări internaţionale al companiei Don Piso, brokerul imobiliar, Dani Alvarez, citat de Bloomberg.

864.000 de noi locuinţe aşteaptă să fie construite

O cădere a preţurilor imobiliarelor ar afecta şi băncile spaniole. Grupurile financiare Santander Central Hispano SA şi Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA conduc bănci are trebuie să primească în total 1.300 de miliarde de euro de la dezvoltatori, constructori şi deţinătorii de credite ipotecare, conform datelor deţinute de Asociaţia Spaniolă a Creditorilor Imobiliare. „Băncile spaniole au împrumutat sume mari de bani pentru construcţia şi achiziţia de case", a afirmat şeful diviziei de asigurări imobiliare a companiei PMI Group Inc, Giuliano Giovanetti. „Băncile cer companiilor imobiliare să elimine datoriile sau să mărească capitalul de risc", spune reprezentantul companiei spaniole Ahorro Corporacion Financiera, Antonio Hernandez Chao, citat de Bloomberg. Ahorro Corporacion Financiera este cel mai mare emiţător de obligaţiuni susţinute de ipoteci.

Cu toate acestea proprietarii de case şi dezvolatatorii nu se arată foarte îngrijoraţi de ceea ce se petrece pe piaţa imobiliară spaniolă. Construcţia de case se dezvoltă cu repeziciune. Numai anul trecut creşterea planurilor de construcţie aprobate a ajuns la 18 procente, până la 864.000 de noi locuinţe. Franţa, deşi are o populaţie mai redusă, a aprobat doar 561.737 de planuri pentru construcţia de case.

Anul trecut, străinii au cheltuit doar 4,9 miliarde de euro pentru a-şi cumpăra case în Spania, în scădere cu 11% faţă de 2005, iar creditele ipotecare acordate familiilor spaniole au scăzut cu 10%. Cel de-al doilea cel mai mare creditor din Spania, compania BBVA, declară că se aşteaptă ca preţurile caselor să crească cu cel puţin 3 procente anul acesta. Asta pentru că în provincia Malaga, casele s-au tranzacţionat cu sume cu 8,9% mai mult anul trecut în comparaţie cu 8,2%, în 2005. „Cea de-a doua cea mai prosperă piaţă imobiliară din Europa se confruntă acum cu pericolul unei căderi, dar nu cred că această scădere vesteşte probleme mai mari", este de părere Oliver Gilmartin, economist la Royal Institution of Chartered Surveyors, din Londra.

"Nu cunosc nicio companie care nu şi-a îndeplinit obligaţiile către creditori, însă băncile au început să ceară mult mai multe garanţii înainte de a împrumuta vreun ban", afirmă proprietarul unei agenţii imobiliare din Marbella, pe Costa del Sol, care vinde case de vacanţă, James Stuart.

Sursa

23 March 2007