Spania tinde să se transforme într-un imens cimitir imobiliar”, anunţă în ediţia electronică de astăzi cotidianul iberic El Pais. Companiile imobiliare au închis anul 2008 având „în inventar” peste un milion de locuinţe nou construite, care nu au fost vândute.

Spania: Un milion de locuinţe rămase nevândute Spania: Un milion de locuinţe rămase nevânduteDacă ritmul mediu al vânzărilor de anul trecut îşi va păstra constant descreşterea şi în următoarea perioadă de timp, acestor companii le-ar trebui circa trei ani şi o lună pentru a reuşi să „se descarce” de toate aceste locuinţe nevândute. Datele au fost prezentate de către Jose Garcia-Montalvo, profesor de economie aplicată la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona. Garcia-Montalvo a susţinut că preţurile locuinţelor trebuie să scadă „între 40 şi 50%” din valoarea maximă istorică, care s-a înregistrat în primul trimestru din 2008.

Sectorul imobiliar din Peninsula Iberică transmite noi semne că situaţia se degradează. Astfel, piaţa construcţiilor din Madrid a scăzut şi, după Garcia-Montalvo, regiunea va întârzia circa doi ani pentru a „scapa” de stocul de locuinţe.

În schimb, companiilor imobiliare din Cataluna, care vând jumătate din volumul de locuinţe pe care l-au vândut anul trecut, le va trebui mai mult de cinci ani ca să scape de tot ce s-a construit în ultimii ani.

Sursa

29 January 2009