Spania traversează o perioadă dificilă, iar problemele care se acutizează în Grecia nu ajută deloc la ieşirea din această situaţie. Există deja zvonuri despre faptul că Spania este în discuţie cu Germania pentru un program de salvare de 300 miliarde euro. Astfel, Spania ar putea deveni a patra ţară din Zona euro care va cere sprijin financiar. 

25759-spania.jpgTemerile referitoare la echilibrul financiar al Spaniei s-au acutizat atunci când ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a anunţat că se va întâlni cu omologul spaniol, Luis de Guindos, pentru a discuta despre riscul pe care îl aduce creşterea randamentelor obligaţiunilor Spaniei, care au atins nivelul de 7,59%, cel mai ridicat nivel de la crearea euro. Este posibil ca acest fapt să oblige Spania să ceară de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional un program de ajutor de 300 miliarde euro. Specialiştii spun că problemele Spaniei, de sine stătătoare, poate nu ar fi atât de mari, însă costul salvării Spaniei ar minimaliza fondurile acordate deja Greciei, Irlandei şi Portugaliei şi ar spori presiunile asupra Italiei, a treia mare economie din uniunea monetară.

Autorităţile din Spania luptă pentru infirmarea acestor scenarii pesimiste. Ministrul spaniol de Finanţe a spus clar că Spania nu va fi a patra ţară din Zona euro care va cere sprijin financiar. Realitatea economică pare să spună însă altceva. Murcia a devenit duminică a doua regiune după Valencia care a anunţat că va cere sprijinul guvernului de la Madrid. În plus, presa spaniolă a sugerat că până la şase regiuni ar putea solicita sprijin, următoarea fiind Catalonia.

Ceea ce a început ca un program de salvare a băncilor evoluează rapid către un posibil bailout suveran. Alături de ştirile tot mai proaste din Grecia, se obţine un mix destul de negativ, astfel că se creează condiţiile pentru o rezistenţă minimă a euro", a declarat Jeremy Stretch, analist în domeniul valutar la CIBC.

Oficiali ai Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI vor cere marți concretizarea măsurilor de austeritate, în schimbul ajutorului financiar.

CITEȘTE ȘI: Guvernul spaniol vrea să ofere drept de şedere cumpărătorilor imobiliari

 

24 July 2012