Speranţa moare ultima. Este un proverb valabil în cazul spaniolilor care par să se agaţe de orice doar-doar or ieşi din criză. Acum, aceştia speră ca salvarea să vină din partea americanilor de la Paramount Pictures, care vor construi un parc tematic în Alhama de Murcia, în Mazarron. Spaniolii sunt convinşi că în acest fel preţurile proprietăţilor din zonă vor exploda, la fel ca şi chiriile.

14509-paramount-sold_b.jpgPotrivit www.propertywire.com, este de aşteptat ca primul parc european care va fi realizat de gigantul Paramount Pictures să aducă până la trei milioane de turişti anual.

Prima fază a proiectului va cuprinde 3,5 milioane de metri pătraţi şi va costa circa 60 de milioane de euro. Celelalte etape vor consta în construirea de hoteluri, zone comerciale şi spaţii pentru furnizorii de servicii.

Chris Mercer, director al filialei din Murcia a agenţiei imobiliare Mercers apreciază că parcul nu va avea un efect imediat, însă, pe termen lung, regiunea va înflori. "Suntem foarte fericiţi nu numai pentru că suntem în centrul atenţiei mass-media, dar mai ales datorită faptului că vor fi create locuri de muncă. În plus, paisa imobiliară va avea de câştigat. Pe durata lucrărilor, care ar trebui să dureze aproximativ trei ani, nu vor exista modificări ale preţurilor proprietăţilor, mai ales că Spania trece încă printr-un proces dur de corecţie din acest punct de vedere", a declarat Mercer, care a precizat că "totuşi, cred că putem spune că preţurile nu vor mai scădea în această zonă. Iar pentru cei care stau şi aşteaptă, sfatul meu este să cumpere. Inevitabil, preţurile vor începe să crească pe măsură ce proiectul va prinde contur".

În ceea ce priveşte infrastructura, zona stă foarte bine, atât din punct de vedere al autostrăzilor care ajung acolo, cât şi al aeroporturilor. Astfel, în apropiere se află două aeroporturi intermaţionale - Murcia San Javier şi Alicante, iar în 2011 se va mai deschide unul la Corvera. În ultimii doi ani Murcia a cheltuit 750 de milioane de euro pentru a îmbunătăţi infrastructura şi pentru a atrage vizitatori.

"Ne aşteptăm ca preţurile proprietăţilor din zonă să-şi revină rapid. Este posibil să se înregistreze creşteri de 25% pe durata construcţiei parcului, şi este posibil ca preţurile să continue să crească după ce parcul se va deschide şi se va extinde", a explicat brokerul Ben Walker.

Paramount Pictures nu va finanţa parcul tematic din Spania, dar va oferi acces la drepturile intelectuale pentru o mulţime de filme şi se va implica pe partea de branding şi de design a proiectului. Printre filmele realizate de compania americană se numără Grease, Crocodile Dundee, Wayne's World, Forrest Gump, Mission Impossible, Star Trek, Lara Croft, Shrek şi Transformers.


22 October 2010