Spania a trecut prin momente grele, în ultimii ani. Piaţa imobiliară s-a prăbuşit, fiind unul dintre pilonii de bază ai economiei. şomajul a urcat necontenit, deşi autorităţile încearcă din răsputeri să creeze noi locuri de muncă. Băncile au trecut la executări silite şi au înăsprit condiţiile de creditare. Cu toate acestea, majoritatea spaniolilor doreşte în continuare să deţină propriul cămin şi ar apela la ajutorul instituţiilor bancare pentru a-şi realiza acest vis.

33069-13.jpgDorinţa de împroprietărire a spaniolilor nu a scăzut deloc în ultimii ani, în ciuda dificultăţilor economice cu care se confruntă Spania, a prăbuşirii pieţei imobiliare, a înăspririi condiţiilor de creditare şi a nivelului ridicat de şomaj (locul doi, în Uniunea Europeană).

Familiie spaniole menţin tradiţia de a avea locui în propriul cămin, chiar şi în vremuri grele. Rata de împroprietărire este de 83%, conform datelor Băncii Spaniei, fiind una dintre ţările cu cel mai mare procent de proprietari din lume. Mai mult, circa 27% dintre familiile spaniole deţin o a doua locuinţă sau o casă de vacanţă, deşi aproape 30% dintre acestea plătesc încă în rate locuinţa principală.

Piaţa imobiliară spaniolă a trecut prin momente grele între 2007 şi 2012, ceea ce a afectat puternic economia întregii ţări. Spania încă încearcă să îşi revină de pe urma prăbuşirii sectorului real estate, ce a afectat numeroase alte domenii.

  • Spania este a cincea mare economie europeană, însă în prezent se luptă cu o rată a şomajului de 26,7%
  • Preţul mediu al locuinţelor a coborât cu peste 40% din 2007 încoace, iar specialiştii preconizează că va continua să scadă cu 10-15%
  • Valoarea locuinţelor scade cu o medie de 4,1%/lună, potrivit Institutului Naţional de Statistică din Spania

Aproape 90% dintre familiile spaniole deţineau o proprietate imobiliară, la sfârşitul lui 2011, iar acesta reprezenta 84% din averea totală a unei gospodării. Cu toate acestea, mai bine de jumătate dintre proprietarii spanioli şi-au cumpărat căminul cu ajutorul unui credit ipotecar, valoarea medie a datoriei fiind de 42.900 euro/gospodărie. Tinerii sunt cei mai îndatoraţi la bancă, conform datelor oficiale: 81% dintre familiile tinere (în care membrul cu cel mai mare venit are sub 35 ani) plătesc lunar ratele unui credit imobiliar.

Guvernul spaniol estimează că numărul locuinţelor scoase la vânzare la nivelul întregii ţări a depăşit 584.000, însă cu ajutorul măsurilor implementate în ultimii doi ani, speră să atragă cât mai mulţi cumpărători din străinătate. Autorităţile rămân optimiste, în condiţiile în care s-a înregistrat deja o creştere a investiţiilor străine, în ultima jumătate a lui 2013.

CITEŞTE DESPRE Valencia, oraşul spaniol adus în pragul falimentului de proiectele imobiliare de mare anvergură

 

18 February 2014