Schimbările legislative și consolidăriile de sedii ale unor companii gigant vor duce la modificări semnificative pe piața spațiilor de birouri. Clădirile vechi, de slabă calitate, vor ieși din peisajul office, iar companiile vor migra către spații mai noi și mai bine poziționate. Pe segmentul închirierilor, specialiștii sunt optimiști: estimează o creștere de 25% față de anul anterior.

39028-relocari.jpgAnul 2016 va aduce schimbări majore pe piața spațiilor de birouri. Companiile au fost obligate prin lege să își desfășoare activitatea în sedii sigure, iar înăsprirea criteriilor le face să migreze către clădiri de birouri mai noi, de calitate – „În 2016, vor urma relocări în cascadă, ca urmare a schimbărilor legislative și a marilor consolidări de sedii ale unor multinaționale, ceea ce va duce la o creștere a pieței închirierii de birouri cu 20-25% față de 2015”, estimează Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Probabil că acesta va fi primul an al unei etape de renunțare la spațiile de birouri de calitate mai slabă din București, iar în următorii trei-patru ani, vom vedea din ce în ce mai puține sedii de firme în apartamente de bloc comunist, în clădiri vechi și neconsolidate. Potrivi specialiștilor, marile contracte de preînchiriere a unor spații mari de birouri, cu suprafețe între 10.000 și 40.000 mp, încheiate recent, vor duce la eliberarea mai multor clădiri de clasă A și B+ din zonele centrale, pentru care deja se conturează o cerere din partea clienților din vile și apartamentele cu destinație rezidențială, determinată de noua atitudine a administratorilor de firme față de normele antiincediu și în fața riscului seismic.

Printre tranzacțiile mari din 2015, prin care chiriașii au eliberat spații generoase de birouri se numără:

  • Oracle 10.400 mp – Sky Tower
  • Carrefour Romania 6300 mp -  Green Court Bucharest - Building B
  • Genpact- 22.000 mp – Hermes Business Park
  • Oracle – 20.000 mp – Oregon Park
  • Luxoft – 5500 mp – Hermes Business Park

Pentru 2016, se anunță cel puțin trei mari pre-închirieri: doi jucători mari din domeniul bancar și unul din domeniul IT&C doresc să-și consolideze birourile și caută soluții pentru spații de peste 15.000 mp.

 „În 2016, se vor reuni simultan mai mulți factori cu influență majoră asupra pieței de birouri, va exista o migrație pe toate segmentele pieței de birouri din București, pe fondul creșterii ofertei de birouri: chiriași de talie mare își vor consolida sediile în cele mai noi și mai bine poziționate clădiri de birouri din zonele de centru-nord și centru–vest, care vor lua spuma cererii. În locul lor, în clădirile centrale, dar de talie mai mică și construite în ultimii zece ani, vor accede companii medii, aflate în extindere sau în căutarea unui plus de imagine, care vor închiria spații de birouri de 500-2.000 mp. În paralel, va exista o presiune asupra chiriașilor aflați în apartamente de bloc sau în vile, din cauza creșterii impozitelor pe proprietate pentru aceste tipuri de imobile si a posibilității de creștere a chiriilor în consecință precum și a înnăspririi legislației privind riscul seismic și a normelor antiincendiu. Și pentru aceste companii, care au sub 50 angajați, pentru prima dată vor exista mai multe variante moderne de birouri cum ar fi: birourile instant office, hub-urile de afaceri  în număr din ce în ce mai mare și birourile în centre de talie mică sau mijlocie, care se vor elibera și care vor avea spații cu chirii mai accesibile decât în ultimii ani”, conchide reprezentantul ESOP Consulting l CORFAC International.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

7 January 2016