Anul acesta a fost unul activ, pentru segmentul spațiilor industriale – până la sfârșitul lunii septembrie, au fost tranzacționați aproape 250.000 mp în piață, potrivit datelor CBRE. Companiile producătoare de componente auto au avut o prezență greu de neglijat, venind cu aproape 60% din cererile de contracte de pre-închiriere.

38622-industrial.jpgAnul 2015 a avut parte de activitate intensă, pe piața spațiilor industriale. După o perioadă îndelungată în care acest segment a fost caracterizat de amorțeală, iată că lucrurile încep să intre într-un ritm îmbucurător.

„Până la sfârșitul trimestrului al treilea, au fost tranzacționați aproape 250.000 mp în piață și anticipăm că, până la sfârșitul anului, piața va trece de 300.000 mp. Tot în acest an, au crescut și cererile de extindere și consolidare de spații din partea chiriașilor din zonele influențate de consum – operatorii logistici și retaileri, multe dintre cereri fiind legate de apropierea reducerilor de Black Friday, din noiembrie”, a declarat Marian Orzu, Business Development Executive Industrial AgencyCBRE, în cadrul Foreign Investors Summit.

În ultimii doi ani, segmentul spațiilor industriale a fost dominat de companiile producătoare de componente auto, potrivit datelor CBRE. Aproape 60% dintre cererile de contracte de pre-închiriere a venit din partea producătorilor de piese auto.

„O bună parte din aceste cereri s-au orientat spre zonele Argeș din Dolj, în proximitatea celor doi mari jucători de pe piața auto activi în România, Renault și Ford. Au existat, de asemenea, și opțiuni și pentru zona de vest, Banat și Ardeal, de unde se pot conecta mai ușor la infrastructura de transport a Uniunii Europene”, a subliniat Bordei, Head of Industrial Agency CBRE Romania.

Totodată, specialiștii punctează că zona Moldovei devine atractivă pentru producătorii de componente auto, aceștia fiind interesați de costurile reduse ale forței de muncă. Deși infrastructura din regiune nu este la fel de dezvoltată ca în vestul țării, dezavantaj cu greutate în balanța deciziilor, resursele umane sunt mult mai ușor de găsit decât în alte zone, astfel că Moldova devine o opțiune interesantă pentru investitorii care au nevoie de un număr mare de angajați.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

2 November 2015