Spaţiile industriale au fost căutate în 2008!

Acest fapt s-a datorat unui stoc de spaţii încă limitat, de numai 590.000 mp. Segmentul este însă vulnerabil, din cauza întârzierilor locrărilor de infrastructură şi posibilităţii reducerii cererii în 2009.

 SPAŢII INDUSTRIALE: Creştere în 2008OFERTA

Încurajaţi de cererea tot mai mare de spaţii industriale, înregistrată în ultimii ani, în 2008, dezvoltatorii au dat în folosinţă suprafeţe generoase de spaţii moderne, construite, în general, la cerere. Cu toate acestea oferta de spaţii industriale de calitate este încă limitată.

Spaţiile industriale nou construite au dimensiuni ce variază între 10.000 mp şi 20.000 mp, fiind localizate cu precădere în zona de vest a Bucureştiului, de-a lungul autostrăzii A1 şi în zona limitrofă nord-vestică. Aceste proiecte fiind, în general, construite la cererea utilizatorilor. Zona oferă un acces uşor pentru autovehicule, spaţii industriale de mari dimensiuni, dotate cu toate facilităţile pentru logistică şi se află apropierea celor mai importante zone comerciale.

Dezvoltatorii au ales şi zonele nord-estice şi estice ale Capitalei, în special, terenurile situate de-a lungul autostrăzii A2.

Majoritatea tranzacţiilor încheiate au fost contracte de preînchiriere, dezvoltatorii începând construcţia numai după semnarea lor. Ca urmare, companiile care au dorit spaţii mici pentru perioade de timp scurte sau medii, au găsit mai greu.

Specula nu a ocolit nici acest domeniu. Ca urmare a creşterii cererii, dezvoltatorii au început construcţia speculativă a unor spaţii de dimensiuni mai mari, astfel şi-au îndreptat interesul către sudul şi estul Bucureştiului.

Potrivit, companiei Atisreal proiectele anunţate pe termen scurt vor fi finalizate deoarece mare parte din acestea sunt construite pe bază nespeculativă. Există, totuşi posibilitatea amânării livrării lor, în funcţie de evoluţia pieţei locale şi a celei regionale de logistică. Piaţa locală a spaţiilor industriale resimte nevoia construcţiei de proiecte moderne, iar pericolul unei suprasaturări pe acest segment este puţin probabil, susţin reprezentanţii Atisreal.

NIVELUL CHIRIILOR

Cererea pentru spaţiile industriale moderne a rămas relativ stabilă anul trecut. Chiriile medii solicitate pentru aceste spaţii au variat între 4 şi 5 euro/ mp/lună, în zona de vest şi au ajuns până la 5,5 euro/mp/lună, în zona de nord. În celelalte zone, chiriile au fost între 3,5 şi 4 euro/mp/lună. Companiile care au ales să închiriaze pe perioade lungi, suprafeţe mai mari de 10.000 mp în partea de vest a Bucureştiului s-au bucurat de chirii mai mici, care variază între 4,0 şi 4,5 euro/mp/lună.

 TENDINŢE ÎN DOMENIUL ÎN SPAŢIILOR INDUSTRIALE

În condiţiile în care criza financiară nu va lovi puternic România, pe termen mediu, pe piaţa spaţiilor industriale se estimează o creştere a numărului de proiecte speculative în cele mai căutate zone din judeţul Ilfov. De asemenea, se estimează o concentrare a cererii în partea de vest, datorită infrastructurii slabe şi lipsei de proiecte de calitate în celelalte zone ale Capitalei. Deocamdată analiştii imobiliari nu pot spune când acest segment al pieţei imobiliare va ajunge la maturitate, atât timp cât infrastructura este la pâmânt, ceea ce influenţează negativ evoluţia acestui domeniu, deoarece aduce unele limitări şi concentrări ale proiectelor în anumite zone ale ţării.

 

15 January 2009