Cu toate că rata de neocupare este în scădere, deşi proprietarii clădirilor de birouri susţin că a trecut perioada cea mai neagră, analizele specializate arată altceva. Segmentul închirierii spaţiilor de birouri merge în pierdere, de la lună la lună. Numai în Capitală sunt aproape 600.000 mp neocupaţi, adică echivalentul a 10.000 de apartamente cu două camere.

20793-analiza.jpgBucureştiul are 595.000 metri pătraţi disponibili pentru închiriere, pe care nu îi vrea niciun client, deşi preţul de închiriere a scăzut consistent în ultimul timp. Suprafaţa liberă este distribuită în 388 de clădiri, arată ultimul studiu al companiei de consultanţă imobiliară ESOP.

Luând în calcul un preţ mediu de închiriere de 10 euro/mp, reprezentanţii ESOP estimează că proprietarii spaţiilor disponibile pierd, lunar, aproape 6 milioane euro. În schimb, puţinii clienţi rămaşi sunt dispuşi să semneze contractele de închiriere pe o perioadă semnificativ mai lungă faţă de acum trei ani.

„Dacă în perioada dinainte de criza declanşată în toamna anului 2008, termenele de închiriere variau între 2-5 luni, în funcţie de suprafeţele totale disponibile şi nivelul cerut de chirie, în momentul de faţă, termenele de închiriere medii încep de la 8-10 luni, ajungând în cazul anumitor imobile la 14-16 luni", declară Mirela Raicu, partener ESOP Consulting.

Cei care au înţeles că trebuie să micșoreze chiria, au redus nivelul pierderilor

Piaţa este condusă de dorinţele clienţilor, astfel că preţul de închiriere pentru clădirile de birouri clasa A a scăzut. Aşa că au fost atraşi clienţii care au preferat să se relocheze pentru aceeaşi chirie lunară. În perioada aprilie-iunie a scăzut rata de neocupare în clădirile de birouri clasa A şi a crescut numărul spaţiilor disponibile, cu preţ de închiriere de sub 11 euro/mp, se argumentează în aceeaşi analiză. Cu toate acestea, cea mai mare suprafaţă totală liberă rămâne cea a spaţiilor cu preţ de închiriere între 11 şi 15 euro/mp, deoarece mai mult de jumătate dintre companiile care iau un sediu cu chirie (58%) au un buget de până în 11 euro/mp.

„Am observat că o parte din clădirile care, în trimestrul 1 din 2011, au fost promovate cu bugete între 12-15 euro/mp, au migrat către categoria sub 11 euro/mp. Semn că unii proprietari încep să-şi dea seama că principala pierdere, în perioada de criză pe care o traversăm, este dată de rata de neocupare", susţine Mirela Raicu.

Unii proprietari preferă să ţină spaţiile goale, decât să scadă chiria

Pierderile uriaşe din acest segment sunt tolerate de către proprietari, deoarece încă nu sunt dispuşi să coborare nivelul chiriei lunare. Aceştia încă mai speră să obţină un preţ similar celui de acum trei ani, astfel că nu realizează că un spaţiu gol aduce mai multe pierderi decât unul închiriat pe un preţ mult mai mic.

„Mulţi proprietari încă aleargă după profitul iluzoriu, generat de un nivel mai ridicat de chirie, conştientizând destul de puţin pierderea certă pe care o reprezintă fiecare lună de neocupare a spaţiului. Dacă mai luăm în calcul şi incertitudinea obţinerii nivelului de chirie dorit, observăm că pierderea poate fi şi mai mare", confirmă reprezentantul ESOP.

Adică o suprafaţă care este oferită spre închiriere cu un preţ iniţial de 12 euro/mp, pe o perioadă de doi ani, ajunge, în timp, să aibă o chirie reală mult mai mică. După ce spaţiul stă liber 6-8 luni, chiria reală scade la 9 euro/mp. Fiecare lună de neînchiriere taie din nivelul chirieri cu 0,3-0,4 euro/mp.

CITEȘTE ȘI: Închirierile industriale, un segment cu creşteri de peste 50%

6 September 2011