Revenire puternică pe principalele pieţe logistice europene în 2011, dar incertitudinile economice îngrădesc perspectivele pentru 2012. Chiriile spaţiilor logistice din România au înregistrat o scădere uşoară, ajustându-se la nivelul modest al cererii, arată ultimul raport DTZ.

24283-wrhs1-e1297417887340.jpgÎn primele trei luni din 2012, chiriile spaţiilor logistice din România s-au înscris între 3,5 şi 3,7 euro/mp/lună, pentru suprafeţele ce depăşesc 5.000 mp, conform ultimei analize DTZ.

„Chiriile de referinţă pentru spaţii industriale şi logistice moderne sunt comparabile cu cele din alte capitale din Europa Centrală şi de Est, precum Praga, Budapesta sau Kiev, dar rămân încă sub nivelul chiriilor din Varşovia”, a comentat Rodica Tarcavu, Head of Industrial Department, DTZ Echinox.

În ciuda perspectivelor economice incerte, a doua jumătate a anului 2011 a fost marcată de un volum mare al închirierilor, cu 8 milioane mp închiriaţi pe principalele pieţe din Europa, în creştere cu 5% faţă de prima jumătate a anului. La nivelul întregului an, închirierile de spaţii logistice în Marea Britanie, Germania, Franţa, ECE şi Benelux au atins 15,6 milioane mp în 2011, comparativ cu 11 milioane mp în 2010.

  • Cea mai mare creştere s-a înregistrat în zona Benelux, cu 90%
  • Franţa şi Germania au avut a doua şi a treia creştere, cu 48% respectiv 42% faţă de anul anterior
  • Volumul închirierilor în Marea Britanie şi ECE a avut o creştere de 15% respectiv 16%

Retailerii au continuat expansiunea reţelelor de distribuţie în Europa Centrală şi de Est

„Numărul tranzacţiilor de tip „built-to-suit”™ (proiecte realizate la cerere) a crescut în al doilea semestru din 2011. Cu toate acestea, dezvoltatorii sunt rezervaţi cu privire la proiectele speculative, întrucât costurile finanţării rămân mari şi riscurile de asemenea. Încetinirea ritmului construcţiilor noi, cu excepţia celor executate la comandă,  a contribuit la restabilizarea pieţei”, susţine Rob Hall, Head of DTZ CEMEA Logistics.

Conform analizei DTZ, chiriile au rămas la acelaşi nivel pe 19 dintre cele 20 de pieţe monitorizate. În ceea ce priveşte anul 2012, specialiştii se aşteaptă la o creştere modestă de 0,8% pentru chiriile prime de pe segmentul logistic.

Revenirea investiţiilor în sectorul logistic a continuat, cu un volum total de 10,4 miliarde euro în 2011

„Piata industrială a depăşit performanţele segmentului imobiliar în ansamblu, cu o creştere de 23%, faţă de întregul domeniu imobiliar, care a avut, în medie, o modestă creştere de 6% în acelaşi interval”, arată Magali Marton, Head of DTZ CEMEA Research.

  • Piaţa din Marea Britanie a avut cel mai mare volum al investiţiilor din Europa, de 4 miliarde euro, aproape 40% din totalul înregistrat la nivelul întregului continent
  • Piaţa investiţiilor în spaţii logistice din Germania a fost mai puţin efervescentă în a două jumătate a anului 2011, cu un total de 600 miliarde euro, faţă de 800 miliarde euro în prima jumătate
  • Țările Nordice şi-au păstrat nivelul ridicat al tranzacţiilor în 2011, apropiindu-se de valoarea de 1.9 miliarde euro

Două tendinţe economice divergente vor domina piaţa europeană a spaţiilor logistice: creşterea economică puternică din zona ECE şi din ţările Nordice, precum şi o încetinire a activităţii în restul Europei, subliniază specialiştii DTZ. Evenimentele din cea de-a doua jumătate a anului 2011 au influenţat major previziunile economice globale. În consecinţă, companiile logistice şi industriale din cea mai mare parte a Europei vor urmări să-şi reducă cheltuielile optimizând potrofoliul şi relocându-se în spaţii mai eficiente, atunci când clauzele contractuale o permit.

CITEȘTE ȘI România, locul ideal pentru dezvoltarea de malluri

 

11 April 2012