0-1554-b0b73a7353f85fcc2b9a2b7694608797.jpgPiaţa imobiliară din România nu mai permite profituri de 200-300%, sunt de părere specialiştii în domeniu. Aceştia spun că speculaţiile cu terenuri sau revânzarea apartamentelor dintr-un proiect imobiliar vor aduce un profit de maxim 40%.

Specialiştii spun că tranzactiile imobiliare au scăzut în ultima perioadă într-un ritm îngrijorător. Motivele? Investitorii nu mai cumpără zeci de locuinţe dintr-un complex rezidential pentru a le revinde, pentru că profitul nu mai este la fel de mare. Directorul general al Quantum Management & Consulting, Andrei Apetrei spune că în România nu se mai pot face profituri de 200-300% din imobiliare. Speculaţiile cu terenuri sau revânzarea apartamentelor dintr-un proiect imobiliar vor aduce un profit de maxim 40%.

Alt motiv al scăderii tranzacţiilor este faptul că mulţi cumpărători au aşteptat o aşezare a pieţei şi au refuzat să cumpere dacă nu era strict necesar. Cel mai important motiv este însă că sezonul estival nu a fost niciodată prielnic pentru vânzările de locuinţe, iar anul acesta a coincis şi cu speculaţiile despre o posibilă criză imobiliară.

Totuşi, experţii spun că problemele de pe pieţele financiare internaţionale nu prea s-au resimţit în România, dar fluctuaţiile au avut ca scop maturizarea pieţei.

În prezent, specialiştii spun că situaţia s-a limpezit, iar nesiguranţa e din ce în ce mai redusă.

Septembrie a fost întotdeauna o perioadă de relansare a pieţei şi, după cum spun analiştii, în acest an va coincide şi cu o aşezare pe făgaşul normal. „Piaţa imobiliară nu stagnează, doar ca investitorii sunt mult mai prudenţi. Există însă semnale că din luna septembrie piaţa îşi revine. Companiile multinaţionale au început să caute terenuri, aşa încât piaţa se va aşeza”, a susţine Andrei Apetrei.

Sursa

24 September 2008