0-1595-3edb12fadc09f31d351ab303ed7e92c5.jpg

Succesul imobiliar nu va mai fi la îndemâna oricui, spun specialiştii din industrie. Pe termen lung vor reuşi doar dezvoltatorii care vor veni cu un plan potrivit, indiferent de zona în care aleg să dezvolte. În ceea ce priveşte efectele unei aşa-zise crize pe piaţă, specialiştii spun că, în imobiliare, nu se poate vorbi despre instalarea unei stări de pesimism generalizat, căci există şi dezvoltatori care întrevăd o oportunitate când alţii se confruntă cu o perioadă "limită".

Specialiştii spun că în imobiliare criza financiară a avut mai mult un efect psihologic decât un efect direct. Există dezvoltatori imobiliari care îşi continuă activitatea din România în acelaşi ritm ca anul trecut. Avantajul multora dintre ei este că dispun de resurse financiare suficiente, având un portofoliu divers de activitate şi nefiind concentraţi numai pe imobiliare. Prin urmare, cei care nu se tem de stagnarea tranzacţiilor sunt dezvoltatorii care dispun de cash şi de credite puţine la bănci.

Specialiştii  spun că încetinirea ritmului de livrare se va produce mai ales în cazul proiectelor finanţate într-o proporţie foarte mare de bănci şi dezvoltate de companii a căror principală activitate este imobiliarul, fără alte surse externe de venit.

"Sunt dezamăgiţi acum cei care au investit speculativ, în special în proprietăţi rezidenţiale, sperând la creşteri de preţuri de 200-300%", afirmă consultanţii. De ce au totuşi dezvoltatorii încredere într-o piaţă asupra căreia planează multe semne de întrebare? Regula economică a cererii şi a ofertei.

Prăpastia dintre cererea şi oferta de unităţi locative nu poate fi ignorată, cum nici faptul că o mare parte din oferta actuală nu este adaptată la capacitatea de cumpărare a românilor, spun reprezentanţii dezvoltatorului Barak International.

Sursa

17 October 2008