Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Stabilitate în sectorul rezidenţial, în 2014: preţurile au ajuns la nivelul din 2006

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 3714

În ultimii doi ani, a crescut timid numărul proiectelor rezidenţiale noi, iar dezvoltatorii vechi au prins curaj să reia lucrările de construcţie îngheţate în 2009 sau 2010. Specialiştii sunt de părere că tendinţa pozitivă se va menţine de-a lungul anului 2014 şi subliniază că preţul locuinţelor a coborât până la nivelul de acum opt ani.

Stabilitate în sectorul rezidenţial, în 2014: preţurile au ajuns la nivelul din 2006Segmentul rezidenţial a fost extrem de afectat în ultimii ani, ceea ce a scos mulţi dezvoltatori din afaceri – ansamblurile finisate cu puţin înainte de apariţia crizei au atras cu greu câţiva clienţi, în timp ce multe construcţii au fost stopate pe o perioadă nedefinită, astfel că Ansamblurile rezidenţiale, ridicate după şablon. Cum aleg dezvoltatorii să se diferenţieze în ochii clienţilor? Piscină, grădiniţă sau sală de fitness la scara blocului reprezintă argumente tentante când vine vorba de achiziţia unui apartament, mai ales ... puţini s-au încumetat să înceapă proiecte noi. Dacă între în 2009 şi 2010, domeniul a fost aproape în totalitate blocat, piaţa a început să se dezmorţească din 2011, iar în ultimii doi ani, activitatea s-a intensificat. Însă dezvoltatorii au înţeles că nu mai poate fi vorba de verva anilor anteriori crizei şi s-au adaptat noilor cerinţe: locuinţe low cost.

„Începând din 2012, unii dezvoltatori au avut curajul de a iniţia noi proiecte rezidenţiale sau de a continua proiecte îngheţate în urmă cu patru-cinci ani. Puţinii dezvoltatori activi din piaţă ridică construcţii cu structură de beton armat, de înălţime medie, cu locuinţe la 450-500 euro/mp. Este puţin probabil să scadă costurile de construcţie în viitorul apropiat, dar este rezonabil să anticipăm o evoluţie pozitivă a preţului de vânzare al unităţilor noi”, consideră analiştii români de la The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).

În prezent, stocul de locuinţe noi se măreşte prin două modalităţi: dezvoltatorii puternici, care au reuşit să supravieţuiască anilor de criză, investesc în extinderea ansamblurilor mari sau dezvoltatorii nou intraţi în piaţă construiesc blocuri mici, în cartiere şi în zonele cu reputaţie.

Programul Prima Casă a avut un impact puternic asupra preţurilor

Pentru 2014, băncile anticipează o scădere a numărului de solicitări pentru creditele prin programul Prima Casă, din cauza noilor reglementări – limitarea programului guvernamental la împrumuturile în lei măreşte costurile cu circa 20%, comparativ cu un credit similar în euro. Având în vedere impactul pe care l-a avut în piaţă programul susţinut de stat, specialiştii nu exclud o ajustare a preţurilor, de-a lungul anului ce abia a început, însă aceasta ar putea fi neglijabilă, întrucât există numeroase alte semne de stabilizare.

„De-a lungul ultimilor cinci ani, s-au înregistrat corecţii succesive ale preţurilor: mult mai pronunţate în 2009 sau 2010 şi de importanţă minoră în 2013. Considerăm că preţul mediu al unităţilor rezidenţiale este foarte aproape de nivelul celui din 2006 şi că sunt numeroase semne de stabilizare, în toate marile oraşe”, subliniază analiştii RICS România.

Evoluţia preţului apartamentelor din Bucureşti, conform datelor RICS România:

  • Anul 2002 – central: 600 euro/mp; semicentral: 300 euro/mp
  • Anul 2004 – central: 1.000 euro/mp; semicentral: 500 euro/mp
  • Anul 2006 – central: 1.800 euro/mp; semicentral: 1.000 euro/mp
  • Anul 2008 – central: 3.200 euro/mp; semicentral: 1.700 euro/mp
  • Anul 2010 – central: 2.800 euro/mp; semicentral: 1.500 euro/mp
  • Anul 2012 – central: 2.300 euro/mp; semicentral: 1.100 euro/mp

În 2013, Capitala rămâne cea mai scumpă. VEZI cât costă apartamentele în marile oraşe din România București continuă să aibă cele mai mari preţuri ale proprietăţilor imobiliare, indiferent că este vorba de locuinţe vechi sau noi, conform indicelui ... preţul mediu al apartamentelor din Capitală a ajuns la 2.200 euro/mp  în zonele centrale şi 1.050 euro/mp în zonele semicentrale, în timp ce preţul unei locuinţe similare din alte oraşe, precum Timişoara, Cluj sau Constanţa, a ajuns la 875 euro/mp (semicentral).

„Faptul că, în cadrul programului Prima Casă, nu s-a făcut nicio diferenţiere între stocul de locuinţe noi şi cel de locuinţe vechi, a fost în detrimentul sectorului construcţiilor şi a contribuit la refuzul dezvoltatorilor de a se implica în noi proiecte. După anul 2010, suprafaţa apartamentelor noi a scăzut chiar şi cu 40%, ajungând la o medie de 45-50 mp pentru o locuinţă cu două camere, numai pentru a se încadra în suma pe care o putea un potenţial cumpărător”, arată reprezentanţii RICS România.

Statisticile arată că 75% dintre cumpărătorii din Bucureşti optează pentru locuinţe de până în 60.000 euro, respectiv plafonul impus de programul susţinut de stat. Dintre aceştia, 20% se orientează către apartamente mai ieftine de 20.000 euro, 30% aleg unităţi între 20.000 euro şi 40.000 euro, în timp ce 25% vor locuinţe cu preţuri între 40.000 euro şi 60.000 euro.

NU RATA: Stii cât mai valorează locuinţa pe care o deţii? Cum îţi evaluezi proprietatea singur, dar corect? Vrei să vinzi o locuinţă şi trebuie să îi stabileşti preţul sau poate doar eşti curios să ştii cât mai valorează proprietatea pe care o ... Stii cât mai valorează locuinţa pe care o deţii? Cum îţi evaluezi proprietatea singur, dar corect?

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video