Numărul englezilor care deţin proprietăţi în Turcia a atins un nou record, ajungând, conform statisticilor oficiale, la 32.000.

sursa foto:http://imagecache6.allposters.com/Potrivit www.propertywire.com, momentan nu există semne care să indice o diminuare a interesului străinilor faţă de proprietăţile din Turcia, iar această situaţie se datorează stabilităţii pieţei imobiliare din statul respectiv. Aşa se explică faptul că, în ultimii doi ani, investitorii străini au cumpărat de două ori mai multe proprietăţi decât au achiziţionat în cei 79 de ani, de la înfiinţarea Republicii Turcia. Este vorba, în general, despre imobile situate pe coasta Mării Egee, dar şi pe litoralul Mării Mediterane.

În ceea ce-i priveşte pe cumpărătorii europeni, aceştia au fost atraşi în special de preţurile mici ale caselor din Turcia, dar şi de costul redus al celor necesare pentru traiul de zi cu zi. Aşa se face că străinii deţin în Turcia proprietăţi a căror suprafaţă totală depăşeşte 63 de milioane de metri pătraţi. Pe primul loc se situează englezii cu 6 milioane mp, urmaţi de nemţi cu circa 3,5 milioane mp şi de greci cu aproximativ 3 milioane mp, conform statisticilor oficiale turce.

Provincia Muğla, situată în partea de sud-vest a coastei Mării Egee, este una dintre destinaţiile preferate ale persoanelor de alte naţionalităţi care au achiziţionat case în Turcia. Aici, străinii, printre care 14.000 de englezi, deţin aproape 5,5 milioane mp.

"Piaţa imobiliară din Turcia a crescut văzând cu ochii. Per total, numărul cumpărătorilor străini a crescut cu aproape 30%, de la 73.000 în 2008 la 104.000 în prezent, dintre care, englezii sunt cei mai numeroşi, ca şi naţionalitate", a precizat Steven Worboys, director al companiei turce de consultanţă imobiliară Experience International.

Conform datelor oficiale, în luna mai a acestui an preţurile au fost, în general, stabile. Astfel, preţurile proprietăţilor rezidenţiale vândute în luna respectivă au fost cu 0,26% mai mari în Adana, în timp ce în Antalya au crescut cu 0,5%, iar în Istanbul cu 0,52%. În alte zone casele s-au ieftinit uşor. Preţurile au scăzut cu 0,16% în Ankara şi cu 1,17% în Izmir.

Şi chiriile sunt, în general, stabile. În mai 2010 au crescut chiriile proprietăţilor rezidenţiale cu 0,15% în Adana, cu 0,23% în Antalya şi cu 0,22% în Istanbul, dar au scăzut cu 0,04% în Ankara.

 



2 July 2010