Turiștii, fie ei români sau străini, sunt încurajați să descopere concediile în stațiunile balneoclimaterice. La nivel național se fac eforturi susținute pentru a resuscita acest segment turistic. Nu este deloc ușor, dată fiind starea avansată de degradare a multor dintre aceste stațiuni. Este nevoie de mult timp și investiții fabuloase, dar cu pași mici ne îndreptăm deja în această direcție: au apărut spații noi de cazare, s-au modernizat spații vechi de cazare, se investește în punctele turistice de interes și se fac demersuri pentru a atrage un public mai tânăr.

41506-balneo.jpgStațiunile balneoclimaterice sunt niște puncte de interes pentru toți turiștii, dar atunci când aceștia se uită la ofertele de sejur, sunt dezamăgiți și își îndreaptă căutările către locurile mai populare. Totuși, în ultimul an, atitudinea turiștilor pare să se fi schimbat. Per total, aproximativ 850.000 de turiști au vizitat stațiunile balneoclimaterice, dintre care 46.000 au fost turiști străini. În unele dintre stațiuni, numărul turiștilor s-a și dublat. Un exemplu elocvent în acest sens este stațiunea Băile Tușnad, din Harghita

Cel mai mic oraș din România, Băile Tușnad, cu puțin peste 1.600 de locuitori, a atras anul trecut 5.309 turiști străini, dublu față de anul precedent. Per total, anul trecut, numărul străinilor care au ales stațiunile balneare din România a crescut cu 10% față de 2015. Alte destinații populare mai sunt Sovata - Mureș, Băile Tușnad – Harghita, Slănic Prahova sau Băile Olănești. Această creștere a numărului de turiști este muncită cu greu.

Românii sunt obișnuiți să stea la pensiune, dar turiștii străini caută hoteluri. Așa că în ultimii ani s-a muncit din greu la construirea unor hoteluri, pentru a putea crește diversitatea dar și capacitatea de cazare. Hotelurile sunt însă investiții importante, greu de făcut, motiv pentru care multe stațiuni au rămas încă în urmă la acest capitol”, explică Matei Eremia, reprezentant agenție de turism.

Momentan, se găsesc doar două hoteluri de cinci stele, în stațiunile balneare locale. Numărul este ceva mai mare în cazul hotelurilor de patru stele – 13 unități. în cazul hotelurilor de două și trei stele, numărul este similar: 55 și 54 de unități. La hoteluri se cazează și cei mai mulți dintre turiștii obișnuiți ai stațiunilor balneao: pensionarii. Aceștia folosesc biletele de tratament acordate de stat, care oferă o marjă de profit mică hotelierilor. Lucrurile ar putea să se schimbe însă pentru aceștia odată cu introducerea voucherelor de vacanță, un sistem dedicat angajaților statului, care ar putea crește astfel numărul turiștilor în asemenea stațiuni, dar și încasările agenților economici.

 

12 July 2017