Programul de stimulare a pietei imobiliare, unul strict economic

Statul ar putea incasa 500 mil. euro din taxe si comisioane la „Prima casa“Chiar daca pare sa fie un program social, menit sa sprijine tinerii in vederea cumpararii unei locuinte, programul „Prima casa" este unul strict economic, iar creditele contractate pentru achizitionarea primei locuinte ce vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 de euro, cu o finantare totala de un miliard de euro, vor aduce in piata imobiliara peste 20.000 de tranzactii.

Dintre acestea, aproxi­ma­tiv 40% se vor derula pe piata bucuresteana si in zonele apropiate Capitalei, restul de 60% fiind atribuite provinciei.

In contextul in care in Bucuresti se inregistreaza, la nivel na­tio­nal, cele mai ridicate preturi privind achizitia unei locuinte, putem spune ca in raport cu preturile practicate in provincie, cu pana la 40% mai mici decat in Capitala, creditarea prin programul „Prima casa" ar putea avea si un efect discriminatoriu.

In acest sens, cei mai afectati ar pu­tea fi bucurestenii pe care garan­tarea statului cu pana la 60.000 de euro i-ar ajuta sa cumpere in Capi­tala doar o garso­nie­ra ori, cel mult, un apartament cu doua camere, in timp ce in anu­mi­te zone din pro­vin­cie, acelasi plafon de garantare poate asigura achizitia unui apartament cu trei camere.

Co­la­teral, acelasi efect discrimi­na­toriu este resimtit si de banci prin impu­nerea de catre stat a scaderii drastice a dobanzilor.

Doar o masura populista

„Este anormal ca statul sa im­puna unei banci private o anumita dobanda, in contextul in care acelasi stat nu ofera absolut nimic din punct de vedere financiar celor care doresc sa achizitioneze o locuinta si, cand se apeleaza la astfel de metode, deja lucrurile sunt strict politice", spune Radu Ursacescu, managerul Active Invest, in opinia caruia programul „Prima casa" nu este decat o masura populista indreptata cu siguranta catre masa lor de votanti, cei cu venituri foarte mici si care oricum nu vor putea face scoringul impus de banci.

Ursacescu a adaugat faptul ca „pana la urma, chiar daca nu agre­ea­za acest program guverna­men­tal, bancile vor taia din conditiile de creditare si vor da aceste sume, pe care consider ca si le vor recupera rapid, insa de la stat, adica din buzu­narul nostru".

Analistul a tinut sa sublinieze faptul ca „statul trebuia sa deruleze acest program prin CEC, iar plaja de garantare pentru Bucu­resti sa fie de minimum 80.000 de euro pentru a da posibilitatea tine­ri­lor sa-si cumpere cel putin un apar­tament cu doua camere".

Castig mai mic din tranzactiile cu locuinte vechi

Totusi, programul „Prima casa" oscileaza intre a fi unul social si unul strict economic, analistii sesizand in a doua varianta o sursa generatoare de un venit considerabil de aproxi­mativ 500 de milioane de euro, care va intra in vistieria statului prin taxele si comisioanele pe care le implica fiecare tranzactie imobiliara.

„Daca acest program ar fi fost calificat ca fiind unul social, atunci am fi putut discuta clar despre discri­minare, dar din punctul meu de vedere el este unul strict economic", spune managerul general al compa­niei imobiliare Impact Developer& Contractor, Ioan Popp.

Calculele acestuia arata ca, „raportat la suma de garantare de un miliard de euro, asistam practic la o suma tranzac­tio­nata reala, cu a­por­tul cumparato­ri­lor, de 1,3 miliarde de euro, iar daca ea se va indrepta doar spre achizitia de apartamente noi ar insemna ca in­tre 35% si 38% din bani vor intra in Bugetul statului".

 

 

 

Sursa

29 June 2009