Desi "Prima Casa" se afla in stand by din lipsa unei stabilitati legislative, ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, are in plan sa vanda noua mii de locuinte ANL prin intermediul programului guvernamental.

sursa:gardianul.roAnalistii sustin ca astfel statul "isi fura singur caciula", in conditiile in care apartamentele construite prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) se platesc cu bani garantati tot de catre stat. Mai mult, ei sustin ca in mare parte chiriasii ANL nu se califica pentru obtinerea unui credit, nici macar in conditiile in care acesta este garantat.

Analistii imobiliari si economici critica faptul ca in acest moment programul stagneaza din cauza faptului ca Guvernul nu a emis un act normativ care sa reglementeze programul. Abia in sedinta de astazi Guvernul va analiza în principalele masuri de restructurare a programului "Prima Casa", astfel încât acesta sa continue cu un accent mai mare pe construirea de locuinte noi.

"Ar fi foarte bine daca nu se vor mai acorda garantii decat pentru locuintele construite de la zero. Pana acum programul a servit interesele unor dezvoltatori si speculatori din piata", ne-a spus Ilie Serbanescu, analist economic.

La randul sau, analistul imobiliar Radu Zilisteanu afirma formarea cu intarziere a Guvernului este principalul factor care a condus la stagnarea programului "Prima Casa'. "Guvernul trebuia sa dea pana acum un nou act care sa permita Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) sa foloseasca in 2010 jumatate de plafon neconsumata.

 



Sursa

6 January 2010