Plafonul pentru "Prima Casă" va fi în acest an de 700 milioane euro. Circa 500 milioane euro au rămas necheltuite de anul trecut.Românii îşi vor putea cumpăra locuinţe prin programul "Prima Casă" beneficiind de plafoane de garantare de până în 75.000 euro.

sursa:gandul.infoMinistrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat ieri că Guvernul va discuta în următoarea şedinţă plafoanele individuale de garantare, care vor fi de 60.000 de euro pentru achiziţia de locuinţe vechi, 70.000 pentru locuinţe noi şi 75.000 de euro pentru cei care se asociază pentru construcţia de locuinţe noi.

"Vom încerca să stimulăm construcţia de locuinţe noi printr-o nouă prevedere, care îi va stimula pe cei care se asociază pentru construcţia de locuinţe şi care vor beneficia de un plafon mai mare decât cei construiesc locuinţe individuale", a declarat Vlădescu. Acesta a amintit de anii '90 când grupuri de persoane construiau un "bloculeţ", în anumite zone disponibile.

"Existau pe vremuri în România celebrele plombe, grupuri de oameni care construiau un bloculeţ", a explicat Vlădescu. De asemenea, Vlădescu a anunţat şi noul plafon maxim de garantare pentru "Prima Casă", care în acest an va fi de 700 milioane euro, după ce anul trecut au rămas necheltuiţi circa 500 milioane euro din miliardul alocat de guvern pentru garanţii.

14.000 de români şi-au luat "Prima Casă"

Printre soluţiile de modificare a legislaţiei pentru "Prima Casă" propuse de mediul privat se numără şi cea a Centrului pentru Dezvoltare şi Analiză a Politicilor Publice. Acesta a propus ca statul să emită garanţii diferenţiate în funcţie de tipul de locuinţă şi de vechimea acesteia, mergând de la 300 euro pe metrul pătrat pentru locuinţele construite înainte de anul 1993, şi până la 500 de euro pe metru pătrat pentru locuinţele care vor fi construite ulterior datei de 15 februarie 2010, dată de la care legislaţia "Prima Casă" va fi modificată.

La rândul lor, producatorii de materiale de constructii au cerut ca plafonul de garantare pentru locuinţele achiziţionate prin acest program să fie majorat de la 60.000 de euro la 100.000 de euro, pentru a fi utilizate materiale de construcţii cu o calitate ridicată. În schimb, unii dezvoltatori consideră că majorarea plafonului va conduce la majorarea preţurilor la locuinţe. Recent şi bancherii au solicitat creşterea plafonului de garantare la 80.000 euro.


 

 

 

Sursa

12 February 2010