Pe piata imobiliara de birouri s-au realizat in prima jumatate a acestui an livrari record, de aproximativ 250.000 de metri patrati, insa livrarile pentru urmatoarele sase luni sunt asteptate sa scada la jumatate.

http://www.zf.ro/proprietati/stocul-de-birouri-a-depasit-pragul-de-un-milion-de-metri-patrati-in-prima-jumatate-a-anului-4839604/Piata a fost mai putin afectata de criza din imobiliare, majoritatea dintre cladirile livrate in aceasta perioada fiind deja contractate de anul trecut.

In primele sase luni ale acestui an au fost livrati aproximativ 245.000 de metri patrati de spatii de birouri, stocul total depasind astfel pragul psihologic de un milion de metri patrati, potrivit ultimului raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers.

Potrivit estimarilor, in prima jumatate a acestui an pe piata au fost livrate cu peste 25% mai multe spatii de birouri decat in intreg anul 2008.

Stocul ridicat de spatii de birouri livrat in aceasta perioada se datoreaza contractarilor realizate in prima parte a anului trecut, cand criza din imobiliare inca nu era prezenta si pe piata locala.

"In primele luni ale acestui an s-au livrat cladirile de birouri aflate intr-o faza avansata de constructie. Criza financiara nu a lovit in primavara anului trecut, astfel ca pentru multe dintre proiectele de pe piata locala, finantarile erau probabil deja obtinute.

De asemenea, livrarea lor era foarte importanta pentru ca multe cladiri aveau contracte cu chiriasi semnate insa din primul semestru al lui 2008", a declarat Horia Moldovan, Senior Broker in cadrul Diviziei de InchirierSpatii de Birouri a Colliers.

Astfel, pe piata imobiliara de birouri este apreciata o deblocare a investitiilor cel mai devreme la inceputul anului urmator, insa numarul acestora va scadea, fapt care ar putea conduce mai departe la cresterea presiunii pe oferta.


Sursa

3 September 2009