Dezvoltatorii vor finaliza in acest an proiecte de birouri totalizand aproximativ 150.000 de metri patrati, cu 40% sub nivelul din 2010, cand au fost livrati 265.000 metri patrati. „Luand in calcul faptul ca in 2009 si 2010 nu au existat proiecte majore incepute in piata, 2011 va inregistra o scadere a spatii­lor noi livrate. Anul acesta sunt anuntati spre livrare aproximativ 150.000 de metri patrati, din care un procent de circa 50% sunt livrari intarziate din cauza problemelor economice specifice ultimilor ani", se arata in cel mai recent raport al consultantului imobiliar The Advisers/ Knight Frank.

18123-amarinth-photo-library-staf.jpgIn ceea ce priveste cererea, compania estimeaza o stagnare a suprafetei inchiriate in acest an la nivelul din 2010, cand au fost tranzactionati aproximativ 225.000 de metri patrati. Avand in vedere livrarile reduse, acest lucru va influenta in mod direct rata de neocupare, ducand la scaderea ei, in special in zonele de centru si semicentru. Datorita stocului disponibil, in prima jumatate a anului piata va fi in continuare una a chiriasilor, in care acestia vor continua sa aiba o putere mai mare de negociere, iar proprietarii vor avea un comportament mai atent cu potentialii clienti. Odata cu cel de-al doilea semestru, pe masura ce stocul de cladiri disponibile va scadea, balanta va inclina in favoarea proprietarilor, mai ales pentru cladirile din zona centrala si semicentrala. In consecin­ta, 2011 si 2012 vor aduce o piata a prein­chi­rierilor pentru proiectele ce vor fi livrate in 2013 si 2014, sustin repre­zentantii The Advisers/Knight Frank.

Scaderea spatiilor disponibile spre inchiriere se va reflecta in valoarea chiriei, care isi va mentine nivelul in prima jumatate a anului, urmand sa inregistreze un trend ascendent din a doua jumatate a acestui an, mai ales in cazul cladirilor care beneficiaza de specificatii tehnice bune si de acces la transportul in comun, in special metrou.

In primul trimestru au fost finalizate doua proiecte, unul de 29.000 de metri patrati - Swan Office Park, situat in partea de nord a Capitalei, si Frumoasa Center, situat in Piata Victoriei, cu o suprafata de 3.100 de metri patrati, potrivit sursei citate.

Astfel, stocul de clasa A din Bucuresti a ajuns la 1,55 milioane de metri patrati. Totodata, suprafata inchiriata in primul trimestru a totalizat 50.000 de metri patrati, in scadere fata de aceeasi perioada cu 23%. Ca urmare a diferentelor reduse inregistrate intre cerere si oferta, in primul trimestru rata medie de neocupare in Bucuresti a ramas la un nivel apropiat de cel inregistrat la sfarsitul anului trecut, de aproximativ 17%.


Sursa

11 May 2011