Strainii investesc in centrul istoric al Capitalei


Cotidianul - 05.07.2006
 

Marii investitori nu sint atrasi de centrul istoric. Cu toate acestea, strainii cumpara locuinte situate in zona.

Pretul pare sa nu fie o problema pentru strainii care se pregatesc sa petreaca mai multi ani in Romania. Acestia prefera aceasta zona centrala pentru ca pot ajunge relativ repede in orice punct al orasului, dar si pentru ca valoarea de piata se va mentine ridicata, astfel ca isi vor putea recupera investitia in momentul in care vor dori sa paraseasca Romania. Conteaza foarte mult starea cladirii, astfel ca proprietarii care vor sa valorifice astfel de imobile prin vinzare trebuie sa fie realisti cind fixeaza pretul.

Parfum de epoca

Chiar daca sint construite inainte de anii 1960, apartamentele din centrul istoric al Capitalei sint foarte cautate. „Daca nu sint afectate la structura de rezistenta si nu au bulina rosie, oamenii sint dispusi sa investeasca in aceste apartamente“, ne-a spus Dan Costache, director vinzari in cadrul agentiei imobiliare Stentor. Multi dintre cei care prefera sa investeasca in centrul istoric sint straini. Vin din tari precum Italia, Spania, Franta etc. Nu exista o anumita categorie de cumparatori straini. Cumpara proprietati in centrul istoric fie ca vor sa aiba o casa unde sa-si petreaca concediile, fie ca au locul de munca la noi in tara.

„Sint si cumparatori straini mai in virsta, dar si cumparatori foarte tineri. Acestia muncesc la noi in tara si prefera sa cumpere ca la momentul retragerii din Romania sa poata revinde si sa isi recupereze banii“, ne-a mai spus Dan Costache. In principal prefera aceasta locatie datorita aerului boem pe care ea il ofera, a subliniat Dan Costache.

Preturile apartamentelor din centrul istoric al Bucurestiului variaza, in functie de dotari, intre 1.000 si 1.200 de euro metrul patrat de constructie.

Reabilitare tirzie

Reabilitarea centrului istoric reprezinta inca o problema si au aparut voci care sustin ca aceasta se va face punctual, cladire cu cladire, si va dura zece ani. „Cereri exista pentru centrul istoric, deoarece este o zona centrala, insa, pina nu va exista un proprietar pentru fiecare casa, nu se va finaliza reabilitarea cladirilor din acest perimetru“, spune Liviu Ureche, Certified International Property Specialist.

Putini investitori

Jucatorii de pe piata imobiliara sint sceptici in ceea ce priveste proiectele de anvergura in centrul istoric. „Cazurile in care developerii incep un proiect de revalorificare a unor cladiri din centrul istoric al Bucurestiului ramin deocamdata destul de izolate, asemenea initiative fiind incetinite de mai multi factori“, spune Mihai Plaesu, Consultant Senior in cadrul Departamentului Birouri si Investitii al DTZ Echinox.



Nicu Stan
Cotidianul
 

5 July 2006