Preferata romanilor pentru investitiile imobiliare este Bulgaria, urmata de Germania si de Grecia.

La tirgurile imobiliare care au avut loc in ultimele luni, romanii au avut la dispozitie oferte din Germania, Grecia si Bulgaria - atit case, cit si apartamente in imobile vechi sau in ansambluri rezidentiale noi. Cele mai ieftine locuinte sint in fosta RDG. Oferta din Germania a constat in apartamente si case pe pamint vechi, cea din Grecia in apartamente la bloc sau in case,  imobile noi sau vechi, iar cea din Bulgaria in apartamente din ansambluri rezidentiale noi.

Preferatele romanilor sint locuintele de vacanta din Bulgaria. „Anul acesta s-au vindut aproximativ 300 de locuinte in Bulgaria. Motivul? Locuintele lor sint mai ieftine decit cele de la noi“, ne-a spus Radu Zilisteanu, director general al agentiei imobiliare Intermedias.

Si locuintele din Germania sint cautate de romani. „In doi ani am vindut sau am intermediat vinzarea a aproximativ 100 de locuinte in Germania“, a declarat Kornelius Barle, administratorul firmei imobi-liare Kb Im:mobile. Locuintele din Grecia sint cumparate de romanii care vor sa aiba o casa de vacanta in aceasta tara. „In acest an am vindut aproximativ sase-sapte unitati in Grecia. Cumparatorii sint oameni care vor ca atunci cind merg in Grecia in sezonul estival sa aiba unde sa traga. In restul anului, romanii cauta sa inchirieze aceste locuinte ca sa mai amortizeze din investitie“, ne-a spus Alin Strachinescu, consultant in cadrul agentiei imobiliare More International Invest.

Oferta din Germania consta in principal in locuinte vechi, situate in fosta RDG. Acestea costa in jur de 100 de euro metrul patrat. „Acea parte a Germaniei a ramas in urma economic. Acolo, toate sint mai ieftine“, a amintit Radu Zilisteanu. Spre exemplu, un apartament cu doua camere de 67 de metri patrati, plus anexe de 35 de metri patrati, costa 14.900 de euro. „Locuintele necesita renovari. Sint locuinte nationalizate, aflate in litigii ani intregi, timp in care nu au fost locuite“, a precizat Kornelius Barle.

Pretul unui apartament in Bulgaria, in ansamblul rezidential Kaliakria, in zona Kaliakra, la 50 de kilometri de Constanta, este de aproximativ 1.300 de euro metrul patrat construit. „Ansamblul este unul de lux. Locuitorii vor beneficia de trei terenuri de golf, piscine, cluburi etc. De asemenea, finisajele vor fi de cea mai inalta calitate. Printre acestea se numara podelele din calcar si semineele din marmura“, ne-a spus Emilya Apostolova, sales manager al Linexa Property, dezvoltatorul proiectului.

Pretul locuintelor noi in Grecia variaza intre 1.400 si 2.400 de euro metrul patrat construit, in functie de zona si de finisaje. „Locuintele vechi sint cu maximum 10% mai ieftine decit locuintele noi in Grecia, in functie de anul de constructie“, a amintit Alin Strachinescu. Se asteapta ca vinzarile sa creasca.

  • Vin Dubai si Miami

Potrivit organizatorilor, Tirgul Condominium din 2008 va avea oferte din Dubai si Miami. „Cu siguranta vor exista cumparatori de locuinte si in aceste zone“, a spus Radu Zilisteanu, adaugind ca multi romani fac shopping in Dubai, motiv pentru care nu le-ar strica niste resedinte de shopping.

Sursa

30 October 2007