Comisia Europeană a aprobat prelungirea cu trei ani a moratoriului acordat Ungariei asupra vânzării de terenuri către cetăţeni străini, informează marţi MTI.

15741-c82a7e377d7bf40dc0a6eb2c6806259d_311.jpgDecizia a fost luată pe baza informaţiilor furnizate de Ungaria şi care 'evidenţiază, în caz contrar, un pericol de perturbări serioase pe piaţa terenurilor agricole'.

Executivul comunitar cere totuşi Budapestei 'să îşi accelereze eforturile de încheiere a reformei în agricultură şi, în special, să facă progrese în ce priveşte alţi factori instituţionali, precum finalizarea programelor de restituire'.

În cererea de prelungire a moratoriului, autorităţile ungare au invocat menţinerea diferenţelor în privinţa preţurilor terenurilor şi a nivelului de venit al fermierilor din Ungaria comparativ cu omologii lor din UE-15.

Sectorul agricol din Ungaria a fost afectat mai sever de criza mondială, venitul real reducându-se cu 30%, faţă de o scădere medie de 12% în Uniunea Europeană, parţial din cauza condiţiilor restrictive de acordare a creditelor, a remarcat executivul european.

În momentul aderării la Uniunea Europeană, la 1 mai 2004, Ungaria a primit o derogare pe şapte ani la ridicarea interdicţiei de vânzare de terenuri către cetăţeni străini.


Sursa

21 December 2010