Preţurile mari pentru o perioadă de criză şi vechimea imobilelor îi ţin departe pe cumpărători de zona Romană-Universitate. Vânzările nu prea merg. Sunt proprietari care încearcă să-şi vândă locuinţele de aproape un an de zile şi nu reuşesc să găsească cumpărători.



În schimb cei care vor să-şi închirieze proprietăţile au clienţi. Centrul nu a dus lipsă niciodată de chiriaşi, susţin agenţii imobiliari.

"Preţurile au mai scăzut, dar tot sunt destul de mari faţă de restul zonelor din Bucureşti. Cu cât au scăzut faţă de anul trecut? Au scăzut cel puţin 25%" susţine Emanuel Dicu - broker imobiliar Apulum 94.

Preţul mediu pe metru pătrat a ajuns acum la 1800 Euro. În urmă cu doi ani niciun proprietar din zona Romană Universitate nu stătea de vorbă cu un client sub 2000 Euro/mp. Preţurile pe atunci se învârteau în jurul valorii de 2300 Euro/mp.

"Garsonierele se vând pornind de la 30.000 Euro la 40.000 Euro. Ar mai fi şi apartamentele cu două camere care se vând cu 50.000 Euro - 60.000 Euro urcă şi mai mult, dacă sunt mobilate" ne-a declarat Tudorel Stanciu reprezentant Versus Imobiliare.

Cele mai căutate locuinţe sunt apartamentele cu două camere. Garsonierele sunt ocolite în general de cumpărători din cauza suprafeţelor care nu depăşesc 25 mp. Nici apartamentele cu trei şi patru camere nu sunt prea atractive din cauza preţurilor.

"Cât stă un apartament pe piaţă? în această perioadă stă de la trei luni până la şase-opt luni, poate sta şi un an de zile. În perioada 2007 - 2008 undeva la o lună şi jumătate, două luni cel mult" afirmă Emanuel Dicu - broker imobiliar Apulum 94.

"Vânzările nu prea merg din cauza vechimii zonei. Este o zonă foarte veche, blocurile sunt construite mai toate înainte de ‘50. foarte multe au prezintă un risc seismic ridicat şi foarte multe apartamente din zonă sunt cumpărate pe legea 112, în aceste condiţii banca nu facilitează creditele" adaugă Veronica Oprea, consilier imobiliar Aisiel Group.

Puţinii cumpărători din zonă sunt în general străini, ei nu depind de bancă şi au bani cash, susţin agenţii imobiliari. Interesaţi de locuinţele din Piaţa Romană şi Universitate mai sunt şi părinţii studenţilor care vin în Bucureşti la facultate.

"În ce priveşte vilele se caută foarte mult apartamentele în vile, cele de trei-patru camere, preţurile sunt de la 160.000 Euro în sus până la 250.000 Euro, aceasta este media în zonă. vilele se caută ceva mai mult, dar aş aprecia că zona este ceva mai căutată pentru chirii" declară Veronica Oprea, consilier imobiliar Aisiel Group.

"Chiriile au mai scăzut, dar totuşi sunt măricele pentru zona aceasta. Cu cât au scăzut faţă de anul trecut? Au scăzut cu 35-40%" afirmă Emanuel Dicu, broker imobiliar Apulum 94.

Şi au ajuns la 400 - 450 Euro pe lună pentru o garsonieră, 500 Euro pentru un apartament obişnuit cu două camere. Cei care vor dotări de lux pot plăti lunar şi 650 Euro pentru două camere. Chiriile pentru apartamente cu trei şi patru camere variază între 700 - 1000 Euro. Aceste locuinţe sunt în general nemobilate, fiind căutate cu precădere de firme.


Avantaje zona Piaţa Romană-Universitate

  • Zonă centrală
  • Numeroase mijloace de transport în comun
  • Metrou
  • Restaurante, cafenele
  • Cinematografe
  • Teatre
  • Facultăţi
  • Aproape de parcul Cişmigiu


Dezavantaje zona Piaţa Romană-Universitate

  • Clădiri vechi cu risc seismic ridicat
  • Trafic aglomerat
  • Poluare
  • Zgomot
  • Lipsa locurilor de parcare






6 May 2010