Chiriile spatiilor din centrele comerciale au scazut cu 5% in trimestrul al treilea fata de trimestrul precedent si cu 15-20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

14931-94890_articol.jpg„Contractia chiriilor a continuat si in trimestrul al treilea, in special in cazul centrelor comerciale din zone periferice. In cazul locatiilor premium, s-au inregistrat reduceri moderate, de 5% de la un trimestru la altul, respectiv de 15-20% fata de aceeasi perioada a anului 2009", se arata in studiul consultantului imobiliar.

O reducere a chiriilor a fost intalnita si pentru spatiile comerciale stradale din Capitala, unde asteptarile proprietarilor au coborat cu 10% de la inceputul anului si pana in prezent.

Astfel, chiriile variaza intre 65-80 euro/mp/luna pentru bulevardele Magheru - Balcescu, intre 50-65 euro/mp/luna pentru spatiile amplasate pe Calea Victoriei, coborand pana la 40-65 euro/mp/luna pentru magazinele situate pe Calea Dorobanti si bulevardul I.C. Bratianu.

In ceea ce priveste centrele comerciale care vor fi livrate anul viitor pe piata, printre acestea se numara Coresi Shopping City din Brasov (cu suprafata inchiriabila de 40.000 mp) si Electroputere Shopping City din Craiova (55.000 mp inchiriabili), ambele planificate spre livrare in trimestrul al treilea.

„In cazul in care toate proiectele anuntate vor fi livrate, volumul de spatii noi de retail pentru 2011 va totaliza 232.085 mp suprafata inchiriabila, in crestere cu 52% fata de acest an. Bucurestiul ar avea o pondere de numai 11% din acesta valoare, constand intr-un centru outlet si un mall atasat unui hipermarket Real", mai spun consultantii DTZ Echinox.


Sursa

9 November 2010