Cele mai mari bănci din SUA intenţionează să-şi taxeze clienţii care au depozite, în cazul în care banca centrală americană (Rezerva Federală) taie dobâda achitată pentru fondurile atrase de la instituţiile de credit. Astfel, atât companiile cât şi populaţia ar ajunge în situaţia în care ar trebui să plătească pentru a-şi ţine banii la bancă, notează publicaţia Finacial Times.

32443-depozit.jpgDeponenţii americani trebuie să se mulţumească în prezent cu nişte dobânzi mici, aproape de zero, subliniază redactorii publicaţiei britanice. Plata unei taxe pentru a-şi păstra banii la bancă ar fi ieşită din comun, iar decizia va fi dezaprobată de toţi clienţii bancari, indiferent că este vorba de persoane fizice sau juridice.

NU RATA Depozitele profitabile sunt rare, dar încă există

Banca centrală americană ar putea folosi o strategie pentru a compensa o eventuală reducere a achiziţiilor de obligaţiuni, program în valoare de 85 miliarde dolari/lună, ce introduce lichidităţi în sistemul financiar şi a alimentat pieţele de capital din întreaga lume, în ultimul an. Însă o astfel de strategie ar avea numeroase riscuri, avertizează executivii celor mai mari instituţii financiare din SUA.

Reducerea achiziţiilor de obligaţiuni ar putea începe chiar din luna decembrie, iar banca centrală caută diverse alte metode pentru a susţine economia. Într-un astfel de context, scăderea dobânzilor la depozitele constituite de bănci la Rezerva Federală americană este o alternativă ce merită tot interesul. Pe de altă parte, o astfel de strategie este combătută de directorii marilor bănci, care argumentează că scăderea dobânzii de numai 0,25% (respectiv 2.400 miliarde dolari) acordată pentru rezervele instituţiilor de credit ar transmite aceste costuri direct către buzunarele clienţilor. Perceperea taxelor ar fi obligatorie, deoarece meţinerea depozitelor nu poate fi gratuită: băncile suportă anumite costuri, printr-un program de asigurări impus de guvernul american.

  • Micşorarea dobânzii oferite de banca centrală s-ar transforma în venituri negative, iar băncile ar fi descurajate să mai atragă depozite, ba chiar ar putea să perceapă anumite taxe clienţilor interesaţi de un astfel de serviciu, susţin reprezentanţii instituţiilor financiare
  • Trecerea la rate negative în privinţa dobânzilor ar afecta marjele de profit şi ar putea creşte riscurile în cadrul sectorului bancar, deoarece directorii trezoreriilor ar căuta investiţii cu randamente mai ridicate, mai argumentează reprezentanţii bancari

Circa jumătate dintre rezervele băncii centrale americane provin de la instituţii din afara Statelor Unite ale Americii, ce nu trebuie să plătească taxa de asigurare a depozitelor. Acestea acceptă banii fondurilor active pe piaţa monetară, pe care îi depozitează overnight (trad. peste noapte) în sistemul bancar central american, câştigând milioane de dolari, fără riscuri. Reducerea dobânzilor pentru depozite ar opri această practică, extrem de uzitată, explică specialiştii.

PE ACEEAȘI TEMĂ: Circa 2,5 milioane americani scapă de grija datoriei la bancă

 

25 November 2013