România pare să aibă propriul ritm în dinamica economică internațională. Fiind o țară mică și încă destul de puțin implicată în marea schemă a investitorilor, țara noastră este menajată de primele și cele mai puternice valuri ale crizelor economice. Așa se face că acum, când SUA face planuri pentru a se pregăti de o nouă criză economică, România așteaptă să treacă în continuare printr-una dintre cele mai bune perioade pe care le-a avut până acum. Andrei Ioan Botiș, reprezentantul NAI România – grup internațional de consultanță, a detaliat acest scenariu într-o discuție amănunțită cu Răzvan Muntean, în cadrul emisiunii ZAI la o Cafea.

Andrei Botis, www.imopedia.ro

România este încă o piață mică, dominată de câteva fonduri care gestionează active de sute de milioane sau miliarde, după caz. Majoritatea banilor vin de pe bursa din Londra, dar sunt și fonduri americane, investitori din Germania sau Cipru, chiar și din Rusia, dar prin vehicule, nu direct.

„Olanda este printre cei mai mari investitori, în special pe agricultură. Germania e al treilea cel mai important investitor, este notabilă și Franța. marele nostru avantaj este forța de muncă – trebuie doar să nu ne lăsăm angajații să plece. Încă avem nevoie de parteneriate cu companii strategice, dar trebuie să existe mai mare coeziune între companiile guvernamenteale și aceste companii. Trebuie să se aloce un buget de marketing serios pentru ambasadori și atașați care ar putea facilita acest lucru”, explică Andrei Ioan Botiș, NAI România.

Acest lucru este cu atât mai necesar cu cât acum este un moment de creștere pentru România, trend care urmează să se păstreze și în viitorul apropiat. Astfel, România este o țară a oportunităților în imobiliare – un avantaj, într-o perioadă în care incertitudinea domnește asupra marilor puteri ale lumii.

„În SUA, piața de real estate a ajuns destul de sus. Retailul a început să moară pe fondul creșterii e-commerce foarte mult. Încep să se folosească drone la transport. Se apropie acea perioadă în care ar urma să fie o nouă recesiune. Eu încă nu cred că acest lucru se aplică și pentru România. Dacă merg în cafenele, încă nu văd să facă nimeni tranzacții imobiliare la masă. Taximetriștii nu fac încă tranzacții imobiliare, așa cum se întâmpla înainte de 2008. Nu sunt semne că ar fi probleme pentru noi”, continuă Botiș.  

Piața din România este mult mai stabilă decât înainte de criza din 2008. Acum, nimeni nu își mai permite riscul. Specialiștii, din orice ramură a pieței imobiliare, sunt dedicați și responsabili. Angajatorii apelează fără rețineri la consiliere, pentru a se asigura că acoperă toate riscurile.

„Înainte de 2008, forța de muncă bine calificată, precum și numărul consultanților era redus. Numărul specialiștilor a cerscut atât în domeniul tehnic, cât și în domeniul consultanței, sau a serviciilor conexe. Acum, dacă faci un proiect, ai posibilitatea să iei un project manager calificat, să găsești o firmă de diriginți de șantier care nu dispar a doua zi și sunt și profesioniști. Piața a trecut la un alt nivel. Cei care nu apelează la specialiști, nu prodc proiecte de succes. Piața a crescut mult, calitatea oamenilor a cerscut mult și ne îndreptăm într-o direcție bună ca țară, există mult potențial. Oamenii care nu s-au adaptat pieței nu rezistă. Dacă nu ești profesionist și calificat în această piață, nu poți să reziști”, continuă expertul NAI România.  

Drept dovadă, anul acesta, investitorii care activează în țările de Vest au început să analizeze centrul și estul Europei cu o vitează galopantă. Motivul este acela că activele s-au apreciat destul de mult în țările vestice nordice, iar proiectele care ar putea fi desfășurate acolo cu 10 milioane de euro, în România capătă o cu totul altă amploare, mult mai mare. 

„Ce ar putea face cu 10 milioane de euro în Germania, cu siguranță ai putea folosi aceeași sumă în România mult mai facil ca multiplicare a investițiilor. Plus că aș putea spune că suntem o piață la început de drum, am trecut printr-o perioadă de recesiune care a reușit să ne maturizeze un pic. Însă suntem tineri. Putem vedea, de exemplu, că în perioada de recesiune, zona Barbu Văcărecu - Floreasca a crescut cu 400-500.000 mp de birouri, practic a fost împânzită de birouri. Există cerere pentru proprietăți de calitate, care au stoc limitat în România în acest moment. Putem vedea că majoritatea clădirilor din bucurești necesită renovare. Discutăm despre clădirile de birouri vechi, despre terenurile care nu sunt dezvoltate dar cu un potențial mare de dezvoltare. În jurul centrului și zonele semicentrale avem platforme mari care ar putea fi edificate”, explică oficialul NAI România. 

De regulă, aceste platforme necesită investiții între 20 și 100 de milioane de euro, iar problema cu ele este faptul că adesea au nevoie de un cumul de dezvoltări.

„Pe piața de comercial s-au făcut multe dezvoltări, dar pe aceste platforme nu se pot edifică doar centre comerciale. Poate mixuri de rezidențial, birouri și 10% comercial. Sau 90% rezidențial. Cu acest mix te adresezi publicului țintă din acel moment, iar dacă în acel moment cererile de birouri sunt de 200 de mii mp de birouri pe an și tu vii cu 500 de mii pe an, ai destabiliza piața în București. Tocmai de aceea, cei care dezvoltă analizează totul foarte bine înainte să demareze proiectul”, spune invitatul ZAI la o Cafea.

Una dintre zonele cu mult potențial din România este estul. Această zonă a rămas aproape neatinsă de investiții, spre deosebire de zona de vest.

„Estul a rămas în urmă, ceea ce e bine, pentru că arată un potențial acum și din punctul de vedere al locurilor de muncă, pentru că în est, rata șomajului este extrem de mare, și atunci ar crea plus valoare și pentru cei care ar dezvolta, și pentru locurile care ar produce forță de muncă nouă și toată lumea ar fi fericită”, spune oficialul NAI România.  

Cât despre cel mai sigur segment în care investitorii ar putea să își plaseze banii atunci acesta ar fi rezidențialul.

„Dacă discutăm despre un risc cât mai mic și o activitat cât mai pasivă care îi aduce rentabilitate la sfârșit de an, la investiții de 500 de mii - un milion de euro, cele mai vandabile proprietăți sunt cele rezidențiale cu scop de înschiriere. În unele zone, randamentul ar putea depăși 5% net pe an, iar activele sunt foarte lichide, adică ar putea să te leichidizezi în 30-60 de zile, ceea ce e foarte atractiv”, încheie Andrei Ioan Botiș.

NAI România face parte din NAI Global, grup care la nivel global cumulează 7.000 de profesioniști care lucrează în industria imobiliară, în special pe proprietăți comerciale – spații industriale, comerciale, hoteluri și altele. NAI România funcționează din anul 2012 și are puncte de lucru în cele mai importante orașe ale țării, precum Cluj, Timișoara sau Constanța. În birourile NAI România lucrează 50 de angajați full time, iar dacă se cumulează și cei care lucrează în regim part time sau de project management, depășesc 100 de angajați.

 

 

16 October 2017