SUA nu renunţă la proprietarii care nu-şi mai pot achita ratele bancare pentru locuinţe. Statele americane urmează să comunice răspunsul în ceea ce priveşte propunerea autorităţilor de la Washington pentru un program de ajutorare a proprietarilor care se luptă cu credite ipotecare mai mari decât valoarea locuinţei, anunţă CNN.

23326-mortage.jpgReprezentanţii federali şi procurorii generali ai fiecărui stat american ar putea anunţa, cât de curând, semnarea unui acord cu cele mai mari instituţii bancare din SUA. În urma acestei înţelegeri, proprietarii aflaţi în pragul executărilor silite ar putea beneficia de un ajutor între 20 şi 25 miliarde dolari, conform estimărilor analiştilor americani.

„Documentele au fost deja trimise procurorilor generali, iar aceştia urmează să comunice un răspuns în scurt timp. Unii dintre ei şi-au dat deja acordul, aşa că ne aşteptăm ca detaliile programului să fie finalizate în zilele ce urmează”, a declarat pentru CNN Shaun Donovan, Secretarul Departamentului Locuinţelor şi a Dezvoltării Urbane.

Noul plan al lui Obama de refinanţare a locuinţelor

Circa un milion de proprietari americani nu mai pot face faţă creditelor ipotecare, arată studiile guvernamentale. Iar principala problemă o reprezintă faptul că, din cauza devalorizării masive a proprietăţilor imobiliare, suma împrumutată iniţial de la bancă de aceşti debitori depăşeşte valoarea actuală a locuinţei. Dacă statele federale vor fi de acord cu programul propus, americanii aflaţi în această situaţie vor fi scutiţi de cel mult 20.000 dolari din valoarea capitalului datorat. Din păcate, proprietarii care şi-au pierdut deja locuinţele nu vor putea beneficia de program, conform declaraţiilor făcute de autorităţile federale.

În schimb, furnizorii de servicii bancare care vor semna acest acord vor primi imunitate în cazurile în care statul se autosesizează din cauza unor anumite nereguli. Cu toate acestea, clienţii vor putea depune în continuare plângeri, pe care statul le va ancheta, se arată în document.

  • Procurorii generali din California şi Delaware au declarat că înţelegerea, după cum a fost schiţată în cadrul întâlnirilor de săptămâna trecută, nu este îndeajuns de bună pentru statele lor
  • Procurorul general din New York a fost rezervat asupra participării, iar telefoanele date de presă la cabinetul său nu au fost returnate, notează CNN
  • Marile instituţii financiare nu sunt nerăbdătoare să semneze un acord multi-statal care nu include imunitate oferită şi de procurorii din California şi New York, spun surse din cadrul băncilor
  • În general, procurorii se tem că dacă vor semna această înţelegere, atunci vor fi anulate propriile lor investigaţii în cazurile de executare silită

Ce rămâne încă o necunoscută în această ecuaţie, este suma de bani disponibilă pentru a-i ajuta pe proprietarii americani, ce depinde de numărul statelor care vor intra în acest program. Dacă înţelegerea va fi semnată de toate cele 50 de state federale, atunci sunt şanse mari ca acesta să devină cel mai mare program de ajutor pentru locuinţe oferit americanilor de la începutul crizei financiare şi până în prezent.

Negocierile se poartă între agenţiile federale (printre care şi Departamentul de Justiţie sau Departamentul Locuinţelor şi a Dezvoltării Urbane), procurorii generali ai tuturor statelor şi cinci dintre cele mai mari instituţii financiare – Bank of America, Wells Fargo, JPMorgan Chase, Citigroup şi Ally Financial. De asemenea, sunt şi alte câteva bănci regionale care iau în considerare participarea la acest program.

CITEȘTE ȘI: Cum vrea guvernul SUA să salveze piaţa locuinţelor? Prin închirierea proprietăţilor executate silit


7 February 2012