Suceava traversează vremuri grele pe piaţa imobiliară. Loturile de teren nu au căutare, iar preţurile s-au prăbuşit din cauza cererii scăzute. Cu toate acestea, anul trecut a fost mai rău, aşa că cei ce activează în branşă sunt mai mulţumiţi de 2011.

18437-sfdumitru_centru_suceava.jpgDe aproximativ doi ani de zile, tranzacţiile de terenuri din Suceava şi zonele sale limitrofe au fost, aproape în totalitate, sistate. În afară de tranzacţiile de terenuri, criza imobiliară a afectat şi celelalte segmente ale pieţei - închirierile şi vânzările de apartamente sau spaţii comerciale. Numărul tranzacţiilor a scăzut aproximativ cu 40% faţă de perioada de vârf, iar preţurile s-au şi înjumătăţit în unele situaţii.

„Preţurile au scăzut chiar şi la jumătate la unele imobile, dar la altele nu aşa mult. Depinde de zonă, de îmbunătăţiri. Sunt unele la care a scăzut preţul doar cu 20-30%" spune Luminiţa Hîncu, consultant imobiliar în cadrul agenţiei Prima-Imobiliare.

În cazul terenurilor, însă, preţurile nu s-au modificat foarte mult, fapt care a dus la blocarea pieţei. Sunt mulţi proprietari care nu sunt presaţi să vândă şi consideră că dacă o vor face, va fi pe un preţ satisfăcător. Puţinele tranzacţii din ultimul timp s-au făcut cu terenuri mici, în rest, potenţialii clienţi încă aşteaptă ieftiniri.

„Se mai găsesc terenuri în oraş, dar sunt scumpe - să zicem vreo 300 euro/mp. Preţurile au scăzut faţă de 2007-2008, când se cerea şi chiar se tranzacţiona cu 500 euro/mp. Nu au foarte mare căutare, deoarece numai cei cu venituri mari sau supermarket-urile îşi pot permite să plătească astfel de preţuri. La periferia oraşului preţul mediu este de 20 euro/mp pentru loturile fără utilităţi şi 40 euro/mp la cele cu utilităţi" afirmă Mihai Olimpiu, administrator Imostar.

Situaţia este mai bună în segmentul apartamentelor

Apartamentele se tranzacţionează în continuare, dar nu la fel ca în timpul boom-ului imobiliar. Cele mai căutate sunt apartamentele de două camere, în blocurile vechi.

„Se simt mari îmbunătăţiri faţă de 2010, pe piaţa de apartamente se vede că se mişcă lucrurile. Apartamentele de două camere sunt cele mai cerute, iar garsonierele şi apartamentele de trei camere se caută, dar puţin. Cele mai căutate sunt apartamentele în blocuri vechi, deoarece sunt mai ieftine" susţine reprezentantul Imostar.

„Chiar dacă după Paşte vânzările au fost ceva mai slabe, comparativ cu anul trecut, lucrurile stau mult mai bine. Cele mai vândute imobile sunt apartamentele de două camere şi casele mici. Terenurile sunt cele mai slab vândute - şi cele cu suprafeţe mici şi cele cu suprafeţe mari" întăreşte Florin Corduneanu, directorul agenţiei imobiliare Capital.

Preţuri medii la apartamente:
• Garsonieră - în zona centrală: 23.000 euro, în zona periferică: 20.000 euro
• Apartament de două camere - în zona centrală: 35.000 euro, în zona periferică: 30.000 euro
• Apartament de trei camere - 42.000-45.000 euro

„Mai ales în cazul apartamentelor de trei camere, la noi s-au cam uniformizat preţurile. Oraşul Suceava nu este mare, iar preţurile la apartamentele de trei camere diferă doar în funcţie de suprafaţă şi de îmbunătăţiri, nu şi de zonă" susţine agentul imobiliar de la Prima.
Cele mai dorite cartiere sunt Obcini, Eminescu (zona centrală) şi Burdujeni. Cel din urmă, deşi este un cartier periferic, muncitoresc, are atuul preţurilor mici, fapt ce îl plasează printre preferinţele cumpărătorilor.

Faţă de anii trecuţi, a scăzut piaţa chiriilor

Proprietarii au înţeles că traversează vremuri nu tocmai prietenoase, aşa că au mai lăsat din preţ chiar la jumătate sau şi mai mult, în unele cazuri. În segmentul închirierilor va fi întotdeauna cerere, dar momentan aceasta nu mai este aşa mare ca acum trei-patru ani. Sumele oferite de chiriaşi sunt foarte mici, în schimb pretenţiile acestora au crescut, observă specialiştii.

„Chiriile au scăzut de ceva vreme, vor rămâne mereu căutate, dar nu mai sunt ca altă dată. Toată lumea caută să se mute de la ceva mare, la ceva mai mic şi mai ieftin" spune directorul Capital.

„Chiar dacă preţurile au scăzut foarte mult, doleanţele chiriaşilor sunt de două-trei ori mai mari. Adică la un preţ de 120 euro, primim întrebări despre centrală, termopane, gresie-faianţă modernă, adică lucruri care nu sunt posibile la bani aşa de puţini. Nu ştiu dacă sunt proprietari care să investească mult într-un apartament şi apoi să îl închirieze pentru o sumă aşa mică" spune administratorul Imostar.

O garsonieră centrală poate costa între 100 şi 120 euro/lună, în timp ce în cartierul Burdujeni pot fi găsite şi oferte cu 60-80 euro/lună, în funcţie de îmbunătăţiri.

Apartamentele de două camere variază între 130 euro/lună (în cazul unui apartament semimobilat, fără îmbunătăţiri) şi până la 200 euro/lună. În timp ce preţul mediu este de 160-180 euro/lună, există şi apartamente considerate a fi de lux, cu o chirie de 300 euro/lună.

Apartamentele de trei camere au preţuri între 160 şi 250 euro/lună, iar spre marginea oraşului se găsesc oferte şi cu 150 euro/lună.

„Oricum, chiriaşii îşi caută apartamentele în funcţie de îmbunătăţiri, nu de zonă" susţine Florin Corduneanu.

Creditele ipotecare sunt cel mai rar întâlnite

Din punct de vedere al modalităţilor de plată, programul „Prima Casă" conduce detaşat. Programul guvernamental a fost de mare succes printre suceveni, deşi deocamdată este sistat, până la noi reglementări. O a doua opţiune pentru cumpărători o reprezintă banii numerar, cu precădere de la cei care locuiesc în străinătate sau care au efectuat o tranzacţie anterioară. Pe ultimul loc sunt creditele ipotecare obişnuite, deşi băncile au încercat să ofere tot felul de avantaje.

„Cred că până acum programul „Prima Casă" a fost cea mai întâlnită modalitate de plată. Pe locul doi ar fi cei cu banii cash, care, la rândul lor, au avut banii în general din vânzarea unui alt apartament tot prin „Prima Casă". Iar pe ultimul loc sunt alte credite bancare, deoarece băncile au început acum să ofere alternative" concluzionează administratorul Imostar.

IMOPEDIA.ro îţi oferă informaţii şi despre piaţa imobiliară din Sibiu, Braşov, Cluj Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi din Târgu Jiu.


20 May 2011