Compania suedeză de construcţii Skanska, care a activat pe piaţa românească – în zona infrastructurii – până în 2003, îşi pregăteşte o revenire în forţă. Suedezii se apropie de final cu negocierile privind achiziţia unui teren de la omul de afaceri Gabriel Popoviciu.

27990-untitled-1.jpgÎn următorii doi ani, Skanska are în plan începerea construcţiei a circa 200.000 mp de spaţii de birouri în regiune. În prezent, compania are în lucru 180.000 mp de birouri şi a investit până acum peste 400 mil. euro în acest sector imobiliar. Banii companiei vor fi direcţionaţi către Polonia, Cehia, România şi Ungaria, potrivit revistei Property Magazine.

„Europa Centrală şi de Est este o regiune cu potenţial imens. Am investit deja peste 400 mil. euro aici şi avem în plan investiţii totale de 100 mil. euro în următorii doi ani. De vreme ce ne finanţăm propriile proiecte, avem confortul unor decizii independente şi din acest motiv am fost capabili să intrăm pe piaţa românească“, a declarat Nicklas Lindberg, preşedintele Skanska Commercial Development Europe.

Suedezii se află la finalul negocierilor cu Băneasa Investments, controlată de Gabriel Popoviciu, pentru achiziţia unui teren de 1,5 ha localizat în vecinătatea Sky Tower, cea mai înaltă clădire din România. Preţul estimat al acestui lot este de circa 10 mil. euro.

Vicepreşedintele grupului, Roman Wieczorek, a anunţat încă din 2011 că anul acesta vor începe primul proiect în România. "Vom începe cu Bucureştiul ca dezvoltatori de clădiri de birouri şi apoi ne vom orienta, printre altele, şi către proiecte de tip PPP (parteneriate public-private)", declara acesta în iunie 2011.

În perioada 2007-2010, Skanska a desfiinţat peste 10.000 de locuri de muncă din cauza crizei mondiale.

 

Sursa

15 November 2012