Grupul FIBA din Turcia a scos la vânzare lanţul de supermarketuri G'Market, unul dintre cele mai vechi de pe piaţa locală, după ce a închis o serie de unităţi, iar cifra de afaceri a scăzut la jumătate faţă de perioada de boom.

20398-7-gmarket-as.jpgPrintre companiile interesate de achi­zi­ţia celor patru magazine G'Market se nu­mă­ră Carrefour şi Mega Image, potrivit unor surse din piaţă, care afirmă că este posibil ca vânzarea să fie realizată separat pentru fiecare magazin în parte, nu pentru toată reţeaua.

G'Market este unul dintre primii retaileri care au intrat pe piaţa locală, în 1998, la doar doi ani distanţă de Metro Cash&Carry, care practic a lansat retailul modern în România. La un an distanţă a intrat şi Billa, reţea de supermarketuri parte a grupului german Rewe, şi în 2001 şi-a făcut intrarea şi Carrefour.

Încă un retailer pe lista dispăruţilor

Vânzarea G'Market ar putea însemna dispariţia unui alt brand din retailul local după ce criza a scos de pe piaţă reţeaua de cinci hipermarketuri Pic, deţinută de fraţii Ilie şi Cornel Penescu, iar SPAR, reţeaua de origine olandeză operată în franciză de fraţii Ioan şi Floare Cuc din Arad, nu mai are niciun magazin operaţional. Nici reţeaua de supermarketuri Ethos, controlată de Ion Şoloman, nu mai are funcţională niciuna din cele 20 de unităţi

În prezent reţeaua G'Market mai numără patru unităţi, cu două mai puţine decât la începutul anului. Dintre acestea trei sunt în Bucureşti şi una în Iaşi, în timp ce compania a închis o a doua unitate în Iaşi, situată în Iulius Mall, în urmă cu mai puţin de o lună, precum şi o unitate în Focşani la începutul anului.

Retailerul şi-a păstrat magazinele din Bucureşti Mall şi Plaza România, primele două malluri deschise în Bucureşti, dezvoltate de compania Anchor Group, parte tot a grupului FIBA, care deţine şi G'Market. Celelalte două magazine care mai sunt deschise se găsesc în zona Obor din Capitală şi în zona Halei Centrale din Iaşi.

Afaceri la jumătate

Reprezentanţii Mega Image nu au dorit să comenteze aceste informaţii, în timp ce reprezentanţii Carrefour nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei. Reprezentanţii locali ai G'Market infirmă negocierile.

"Conducerea companiei nu a iniţiat niciun fel de discuţii în acest sens şi nici nu are intenţia de a vinde reţeaua G'market", sus­ţin reprezentanţii G'Market. Criza financiară şi-a pus amprenta şi asupra veniturilor G'Market, afacere operată prin firma Gimrom Holding, care avea în 2007 vânzări de aproape 60 de mil. euro. Acestea au intrat apoi pe un trend descendent, pentru ca în 2009 vânzările să ajungă la 29 mil. euro.

Rechinii din retail

Carrefour şi Mega Image, jucătorii care şi-au manifestat interesul pentru achiziţia supermarketurilor G'Market, potrivit surselor ZF, nu ar fi la prima mutare de acest gen. Astfel, Carrefour şi-a făcut intrarea pe segmentul supermarketurilor prin achiziţia, în schimbul sumei de 55 mil. euro, a lanţului de 21 de magazine Artima, pe care ulterior le-a rebranduit în Carrefour Express.

La rândul său, retailerul belgian Mega Image, prezent pe piaţa locală cu supermarketurile cu acelaşi nume, cu magazinele de proximitate Shop&Go şi cu magazinele de tip discount Red Market, a realizat de asemenea achiziţii pe piaţa locală. Astfel, în 2008 Delhaize Group a preluat prin intermediul subsidiarei Mega Image toate cele 14 magazine La Fourmi din Bucureşti în schimbul sumei de 18,6 mil. euro, la care s-au mai adăugat şi alte achiziţii.


18 August 2011