Plafonul alocat programului „Prima Casă” se majorează din nou. Guvernul a aprobat suplimentarea fondurilor cu încă aproape 89 milioane euro, după ce, în urmă cu o lună, acestea au fost majorate cu alte circa 111 milioane euro. Potrivit calculelor FNGCIMM, până la sfârșitul acestui an, încă 5.000 potențiali beneficiari pot accesa credite garantate de stat.

35499-prima_casa.jpg„În această perioadă, Programul „Prima Casă” a cunoscut o creștere peste așteptări a numărului de solicitări, mai multe bănci partenere raportând epuizarea plafonului alocat, chiar și în urma suplimentării  acordate în luna septembrie a acestui an, cu 500 milioane lei”, subliniază reprezentanții FNGCIMM în cel mai recent comunciat de presă.

Pentru a răspunde cererilor potențialilor beneficari, Guvernul României a aprobat, în data de 21.10.2014, Hotărârea pentru completarea art 3 din anexa nr 1 a HG 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă".  Conform hotărârii de guvern, plafonul disponibil până la 31 decembrie 2014 pentru emiterea de garanții în cadrul programului, se majorează cu 400,5 milioane lei.

 „Solicitările de garantare ce au determinat majorarea plafonului programului „Prima Casă” cu încă 400,5 milioane de lei, reprezintă recunoașterea succesului acestui program cu mecanism simplu, precum și impactul economic și social pe care acesta continuă să îl genereaze în rândul românilor. Pentru instituția noastră, gestionarea unui volum mare de contracte și de noi solicitări de garantare, constituie o validare a capacității instituționale și a experienței acumulate în a derula eficient și transparent programe guvernamentale de largă adresabilitate [...]”, declară Silvia Ciornei, președinte-director general FNGCIMM.

  • De la începutul programului Prima Casă (în anul 2009) și până în prezent, au fost acordate 126.200 credite, în valoare totală de circa 4,8 miliade euro
  • În anul 2014, aproximativ 20.500 români și-au cumpărat o locuință cu ajutorul programului guvernamental, valoarea finanțărilor susținute fiind de circa 736 milioane euro

Programul susținut de stat a înregistrat cel mai mare succes în București (23,5% din garanții), urmat de județul Ilfov (13,6%), județul Cluj (7,1%), județul Timiș (5,5%) și județele Constanța, Brașov, Sibiu și Iași (cu procente  cuprinse între 3-5%).

CITEȘTE ȘI:

23 October 2014