Deși s-au ieftinit considerabil, casele cu suprafețe mari nu se mai vând ca altă dată. Descrise cu ani de zile în urmă ca având „suprafețe generoase”, casele și apartamentele de sute de metri stau astăzi goale, dacă nu au norocul să fie închiriate de vreo firmă. Clienții de azi consideră că locuințele micuțe au numeroase beneficii, de la costurile de construcție și întreținere, până la stil de viață.

40873-suprafata_mica.jpgÎn perioada de boom imobiliar, suprafețele creșteau direct proporțional cu ușurința cu care se luau creditele. La cererea cumpărătorilor, dezvoltatorii construiau preponderent apartamente de peste 100 de metri pătrați. Astăzi, situația este departe de acele vremuri, deși proiectele imobiliare se ridică la tot pasul. Suprafața medie a apartamentelor noi a scăzut de la an la an, deoarece clienții au învățat să gândească pe termen lung dacă pot susține un cămin extrem de spațios.

„A fost o perioadă în care piața era invadată de anunțuri de vânzare ale unor locuințe extrem de spațioase, construite după tendințele din 2007-2008. Se ajunsese la situația în care astfel de proprietăți erau mai ieftine decât apartamentele din blocurile comuniste (calculat per metru pătrat) și tot duceau lipsă de vizionări. Astăzi, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Suprafețele mari au rămas o carcateristică a proprietăților din segmentul de lux, deoarece clienții middle sunt interesați de cămine mai micuțe. În principiu, primează argumentul financiar – atât pe moment (prețul de achiziție), cât și pe termen lung (costuri de întreținere)”, subliniază Claudiu Boeriu, manager în cadrul Cabo Real Estate.

Localitățile din jurul marilor orașe au atras nenumărați proprietari sătui de agitație, de apartamente înghesuite și de vecini zgomotoși. Dar moda caselor spațioase a apus odată cu criza; astăzi, se caută casele micuțe, cu doar un petic de iarbă verde. Cumpărătorii actuali nu mai sunt interesați de casele uriașe, chiar dacă prețurile au scăzut simțitor. Totodată, dezvoltatorii care au reușit să supraviețuiască sunt cei care s-au adaptat acestei cereri și au repartiționat sau au construit locuințe cu suprafețe mai mici.

„Înainte de criză, suprafața unui apartament nou trebuia să fie cât mai mare, în ochii clienților cu dare de mână, pe principiul ‘fac un efort, dar știu că merită’. Condițiile de atunci au dispărut de mulți ani, bugetele acelea nu mai sunt, iar clienții de azi caută preț cât mai mic, întrebând încă de la început cât costă încălzirea în anotimpul rece sau alte calcule de genul acestea. Apartamentele de 120 mp sunt doar pentru segmentul premium, în timp ce clienții cu bugetele de mijloc vor suprafețe de 70-80 mp”, completează dezvoltatorul Dragoș Cristescu.

Facturile mici reprezintă un avantaj mare

Prețul inițial reprezintă cel mai important argument, însă nici costurile de încălzire nu sunt neglijate de cumpărătorii prezentului. Clienții au învățat că o locuință cu suprafață mare este confortabilă, dar mai ales costisitoare: este nevoie de un buget mai mare pentru a mobila un astfel de cămin, lucrările de întreținere precum zugrăvirea periodică sau înlocuirea acoperișului scot mai mulți bani din buzunar, iar costurile de încălzire pot fi de-a dreptul sufocante (în cauzl unei case de 300 de metri pătrați, facturile de încălzire pe timp de iarnă pot depăși cu ușurință 1.000 lei/lună).

„Sigur că o locuință mică vine la pachet cu facturi mai mici, costurile fiind mult mai accesibile: în mod evident, este mai mică suprafața de încălzit sau de răcit, spațiul de mobilat, decorat, etc. Mulți au învățat pe propria piele această lecție: crescuți în sufocantele apartamente comuniste, s-au mutat în apartamente uriașe, crezând că în asta stă confortul. Dar s-au trezit că acestea consumă inutil de mult din bugetul lunar și au ajuns să se simtă sufocați de facturi. La final de zi, singurul lucru care trebuie luat în calcul sunt nevoile reale ale proprietarului sau ale familiei – unii locuiesc fericiți într-un micro-apartament, iar alții vor în continuare palate”, punctează reprezentantul Cabo Real Estate.

Locuințele micuțe se vând mai repede

Vilele și apartamentele de sute de metri pătrați ce sunt scoase la vânzare de ani de zile demonstrează că valoarea locuințelor supradimensionate se depreciază mai repede decât în cazul celor cu suprafețe mai mici. Cele din urmă se vând mai repede și țintesc un număr mai ridicat de potențiali cumpărători. Proprietățile voluminoase se adresează unei categorii din ce în ce mai mici de clienți.

„A trecut moda vilelor, în rândul celor cu venituri medii spre mari. Oamenii au trecut prin vremuri grele, au realizat că trebuie să aibă un cămin pe care să și-l poată permite și dacă scade salariul. În același timp, costurile energiei continuă să crească, suntem din ce în ce mai interesați de căminele ieftine și eficiente, risipa de spațiu nefiind una dintre caracteristicile acestora”, mai spune dezvoltatorul Dragoș Cristescu.

În același timp, proprietarii unui cămin de proporții reduse tind să trăiască mai simplu, au un mod de viață mai cumpătat – neavând mult spațiu de stocare, reciclează mai mult, nu păstrează lucruri nefolosite de ani de zile.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

15 September 2016